Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.09.2005.

Rujanski noviteti Naklade Ljevak

Od urednika iz nakladničke kuće Ljevak doznajemo što nam ovaj nakladnik priprema za nadolazeću jesen. Uz već najavljivane naslove: «Tajna povijest : Skrivene sile koje su oblikovale prošlost» autora Joela Levyja Evana, «Al-Qaidin džihad u Europi : Afganistansko-bosanska mreža», F. Kohlmana i «Lolite u Tehernu» autora Azara Nafisija, očekuju nas i dvije nove knjige domaćih autora. Riječ je o novim knjigama Dubravke Oraić Tolić i Luke Paljetka.

Knjiga Dubravke Oraić Tolić «Muška moderna i ženska postmoderna» predstavlja kompletan uvid u procese i stanja suvremene književne znanosti i kulture u cjelini. »Autorica se suvereno i razigrano kreće širokim, bogatim prostorima europske kulture – od antičkih filozofa do suvremenih teoretičara, od slavnih ruskih, njemačkih ili engleskih književnika do najnovijih hrvatskih prozaika». Po načinu izlaganja knjiga je esejistična, ali to ne narušava njezinu znastveno istraživačku ozbiljnost, inovativnost i argumentacijsku uvjerljivost...

U Ljevakovoj biblioteci Razotkrivanja, čiji naslov obećava zahtjevno i provokativno štivo, izlazi nova knjiga Luke Paljetka «Sastavljanje Orfeja». Jedan od najvećih majstora stihovne forme, virtuozan prevoditelj, esejist, feljtonist, dramatičar, antologičar, pisac za djecu te likovni kritičar, autor pedesetak knjiga i dobitnik isto toliko nagrada, podario nam je višedijelnu knjigu sastavljenu od tekstova nastalih u različito vrijeme i za različite svrhe, od kojih poneki nisu nikad objavljeni. Knjiga je podijeljena u pet poglavlja (Studije 1. i 2., Drame, Pjesme, Ogledi) koji zajedno sa predgovorom čine iznimno zanimljivo i poučno štivo.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –