Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 21.10.2014.

Sead Begović gost tribine 'Poezija u dvorištu'
Održava se
21.10.2014.

U utorak 21. listopada 2014. u 19:00 sati u Caféu u dvorištu (J. Žerjevića 7/II, Zagreb) nastavlja se program "Poezija u dvorištu", a ovaj je put gost pjesnik Sead Begović.

Program "Poezija u dvorištu" otvaranje je novoga mjesta govorenja, čitanja i slušanja: riječ je o sudjelovanju u onome što je neophodan dio čitateljskog iskustva – užitka u teksta! Pjesnici i poezija u traženju jedinstvenoga glasa rade na svojoj posebnosti, razlici, ali i žive od onih koji ih okružuju, s kojima dijele zajednički zrak, osjećaj ljepote i prolaznosti vlastitog života. Želja je organizatora (Café u dvorištu, Centar za knjigu i Meandar Media) biti u "zoni živoga", u nepredvidivom prostoru poezije (jezika) koji preživljava vrijeme između nade i trošenja.


Sead Begović rođen je 1954. godine u Zagrebu, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu, te Filozofski fakultet. Radio je kao propagandist u kazalištu, bibliotekar u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, novinar (redakcija kulture Vjesnik), urednik i voditelj Tribine Društva hrvatskih književnika. Kao književni kritičar surađivao je i surađuje s velikim brojem časopisa za književnost i dnevnim novinama: Vjesnik, Jutarnji list i Večernji list. Glavni je i odgovorni urednik Časopisa za kulturu i društvena pitanja Behar (časopis koji na brojnim međunarodnim i domaćim sajmovima knjiga dobiva priznanja i nagrade).

Zastupljen je u više od 30-ak antologija suvremene hrvatske i u tri do sada objavljene antologije bošnjačke poezije te u isto toliko panorama i zbornika na hrvatskom i na stranim jezicima. Neke su njegove pjesme i ciklusi pjesama i kratkih priča prevedeni također na tridesetak jezika. Predstavljao je mnoge knjige poezije i proze, a istodobno pišući pogovore i predgovore za te knjige – riječ je o tristotinjak kritika istaknutih Hrvatskih i BiH (većinom bošnjačkih) književnika. Neke je tekstove sabrao u svoje tri objavljene knjige kritika.

Član je Hrvatskog društva pisaca (nakon 26 godina članstva u DHK-a), Hrvatskog PEN- centra i Zajednice umjetnika Hrvatske. Zadnjih godina djeluje kao samostalni umjetnik. Živi i radi u Zagrebu.

Nebo koje sa mnom ode na počinak

Sada sam sam
Na žalu novoga svijeta
Nježnim gležnjevima putujem
meandrima njegova tijela
koje još uvijek miriše na dojenje
poput izgubljena djeteta

Sada sam sam
odrastao na žalu novoga svijeta
slušam mrtvu tišinu
zaražen čudnim snom:
Na istoku žive  obrve sfinge
na zapadu iščezle civilizacije
vidim ih u zrcalu kao vlastito priviđenje
kao i poslušno nebo koje sa mnom
ode na počinak, umiveno i čisto
ali u vrućici jer me slijedi kao
Mefisto. Izgnat ću ga iz srca
koje je moj dom i kuca kao što puhovi
skaču u potkrovlju

Preselit ću se na orahovo stablo
tamo gdje neki Hrvat obješen pati
ali ostat će živ, oslobođen ovrhe
Tamo sam se možda i rodio kao
šutljivi svjedok uz pratnju i glazbu ptica

Prođi kroz sebe i vikni Eureka!
Neka žive svi oženjeni sa svojim
strahom i obmanama jer
kada bi Juda izišao većeras
pao bi željezni zastor s neba
al' tada se ne nadaj ni grudici sreće

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –