Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.11.2019.

Spisateljica i aktivistkinja Aminatta Forna gostuje u Zagrebu i Rijeci
Održava se
07.-08.11.2019.

Aminatta Forna (foto: Nina Subin)

Poznata spisateljica, dobitnica brojnih književnih nagrada, sveučilišna predavačica i aktivistkinja Aminatta Forna dolazi u Hrvatsku gdje će u četvrtak, 7.11. u 12 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održati predavanje naziva „When Tomorrow Comes – the Role of Writer in Times of Change“, a dan poslije, u petak, 8.11. isto predavanje također u podne održat će i na Filozofskom fakultetu u Rijeci. 

Aminattu Fornu možete upoznati i u Književnom klubu Booksa na čiji poziv autorica i dolazi u Hrvatsku, u četvrtak, 7.11. u 19 sati, kad će s njom razgovarati Miljenka Buljević.

Forna je poznata kao autorica romana „Hired Man“ čija je radnja smještena u Liku, te istražuje posljedice i traume rata 1990-ih. Glavni je lik lokalni majstor Đuro Kolak koji britanskom bračnom paru pomaže obnoviti kuću koju su kupili. Iako roman nije preveden na hrvatski, našao je svoj put do čitateljstva, a bio je i nominiran za nagradu IMPAC 2014, te su ga The Boston Globe, The San Francisco Chronicle, The Independent, The Evening Standard, The Australian i NZ Listener stavili na listu najboljih romana u 2013. 

Aminatta Forna (1964.) rođena je u Škotskoj, a odrasla u Sierra Leoneu i Velikoj Britaniji. Dio života provela je u Iranu, Thailandu i Zambiji. Objavila je knjigu memoara "The Devil That Danced on the Water" (2002.) i romane "Ancestor Stones" (2006.), "The Memory of Love" (2010.), "The Hired Man" (2013.) i "Happiness" (2018.), koji su prevedeni na dvadesetak jezika. Eseje je objavljivala u renomiranim časopisima i novinama poput Freeman’s, Granta, The Guardian, LitHub, The Nation, The New York Review of Books, The Observer i Vogue. Ova diplomirana pravnica deset je godina bila novinarka BBC-a za koji je i pisala priče te snimala dokumentarce među kojima su "The Lost Libraries of Timbuktu" (BBC Television, 2009) i Girl Rising (CNN, 2013).

Forna je 2003. pokrenula Rogbonko Project za izgradnju škole u istoimenom selu u Sierra Leoneu. Organizacija vodi i nekoliko projekata u području obrazovanja  odraslih, sanitarnih potreba i mentalnog zdravlja.

Kako Forna često naglašava, novinarstvu je cilj utvrditi činjenice i ono što se događa, dok je književnost alat kojim se može istražiti zašto se nešto dogodilo i što je likove motiviralo ili natjeralo da čine što čine, ili ne čine, a trebali bi. Zajedno s majkom i njezinim drugim suprugom Forna je prvi puta posjetila Hrvatsku još kasnih šezdesetih, potom dvijetisućitih kada je provodila svoje istraživanje za roman „Hired Man“, a ovo je prvi puta da dolazi u Hrvatsku nakon što je roman objavljen. 

Svi programi održat će se na engleskom jeziku, bez prijevoda, a ulaz je slobodan.

– Aminatta Forna - O traumi –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –