Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.05.2014.

Subverzivna književnost : Književnost i sloboda
Održava se
09.05.2014.

U sklopu Subversive Festivala održat će se dvodnevni PEN-ov panel "Književnost i sloboda" na kojem će se govoriti o piscima u zatvoru, o postkolonijalnoj književnosti, ali ponajviše o slobodi izričaja i načinima kako je obraniti.

Gosti programa su pisac i predsjednik njemačkog PEN-a Josef Haslinger, talijanski pjesnik i profesor postkolonijalne književnosti Marco Fazzini i svjetska pjesnička zvijezda, legendarni 80-godišnji Jack Hirschman iz San Francisca.

Program:

9.5. petak
18:00-20:00 Panel: Književnost i sloboda I (dvorana Muller, Kino Europa)
Moderator: Nadežda Čačinović
Gost-predavač: Josef Haslinger
20:30 Čitanje poezije i proze (Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića)
Sudjeluju: Josef Haslinger, Marco Fazzini i Jack Hirschman

10.5. subota
11:00-12:00 Prikazivanje dokumentarca o Jacku Hirschmanu (dvorana Muller, Kino Europa)
12:00-14:00 Panel: Književnost i sloboda II (dvorana Muller, Kino Europa)
Moderator: Tomica Bajsić.
Gosti: Jack Hirschman, Marco Fazzini
 
Josef Haslinger, studirao je filozofiju, teatrologiju i germanistiku u Beču. Profesor književne estetike na Njemačkom institutu za književnost u Leipzigu čija su djela nagrađivana trinaest puta, napisao je i knjigu Tsunami, baziranu na osobnom iskustvu u Tajlandu 2004., a najpoznatije mu je djelo roman "Bal u operi" (Opernball, 1995.), koji je doživio ogroman uspjeh, i po kojem je snimljena i televizijska serija. Taj politički triler između ostalog kritički sagledava sveprisutnu medijsku sliku patnje u suvremenom društvu. Haslinger, prepoznat i kao politički angažiran autor, primio je brojne nagrade među kojima i Nagradu grada Beča i Počasnu nagradu austrijskih knjižara, i jedan je od organizatora međunarodne peticije protiv masovnog nadgledanja ljudi, i peticije za demokraciju u digitalno doba.

Govorit će o književnosti i slobodi i o piscima u zatvoru, i pročitati nešto iz svojih djela.

Marco Fazzini je pjesnik, prevoditelj i predavač poezije, engleskog i postkolonijalne književnosti na sveučilištu Ca' Foscari u Veneciji. Studirao je u Škotskoj i Južnoj Africi. Direktor je neovisne kuće kulture u Vicenzi ArtsBox. Govorio bi o društvenom angažmanu pisca i postkolonijalnoj književnosti što je predmet njegovih predavanja i o čemu je napisao niz studija, o poeziji i slobodi, a rekao bi nešto i o prevođenju poezije, o čemu je i napisao knjigu: "Prevođenje, raj za pjesnike", a pročitat će i nekoliko pjesama iz svojih pet zbirki poezije, od kojih je zadnja upravo objavljena na engleskom jeziku u San Franciscu, a zove se Poezija i sloboda. JACK

Jack Hirschman je djetinjstvo proveo u njujurškoj četvrti Bronx, no u mladosti se preselio u Kaliforniju, gdje je i postao pjesnik laureat San Francisca. Objavio je već 50 pjesničkih zbirki, i preveo mnoge. Njegova poezija prevođena je širom svijeta i često putuje. Za vrijeme rata u Vijetnamu izbačen je sa sveučilišta UCLA na kojem je predavao jer je nagovarao studente da se odupru mobilizaciji i ne idu u Vijetnam. Smatraju ga uličnim pjesnikom, govornim pjesnikom, beskompromisno društveno angažiranim, od borbi za beskućnike do uličnog otpora svakoj vrsti represije i ropstva. Njegova likovna djela se često mogu vidjeti izložena u brojnim galerijama širom svijeta.

Jack Hirschman, kojeg nerijetko zovu jednim od navećih živućih američkih pjesnika govorit će o svom lutalačkom, buntovničkom i pustolovnom životu koji se isprepleo s njegovom poezijom i pročitati nešto svojih pjesama.

Svjetski centri međunarodnog P.E.N-a (pjesnici, esejisti, novelisti) bave se promicanjem književnosti i obranom slobode izričaja. Hrvatski P.E.N. centar osnovan je još 1927 godine, a predsjednica je Nadežda Čačinovič.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –