Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.11.2014.

Svečana dodjela Nagrade Julija Benešića
Održava se
20.11.2014.

Svečana dodjela Nagrade Julija Benešića i Povelje uspješnosti Julija Benešića održat će se u sklopu Slavonsko-baranjsko-srijemskih hrvatskih književnih dana u Maloj Gradskoj vijećnici Grada Ðakova, u četvrtak 20. studenoga s početkom u 18,30 sati.

Dobitnik Nagrade Julija Benešića je Mario Kolar za knjigu "Nuspojave čitanja" (DHK Podravsko-prigorski ogranak, 2014.), a Povelje uspješnosti Davor Ivankovac za niz kritika objavljenih između dvaju susreta.

Ono što povezuje ovogodišnje kritičarske laureate – Davora Ivankovca i Marija Kolara eksplicitno je signiran stav o književnoj kritici kao subjektivnoj djelatnosti, odnosno o djelatnosti koja, pod utjecajem radikalnog niveliranja kvalitativno posve nasuprotnih estetskih fenomena u kulturi, gubi kriterijske oslonce, mogućnost objektivne prosudbe, ali i deautorizira poziciju kritičara. Dok Davor Ivankovac piše kako je svako čitanje na koncu subjektivno, Mario je Kolar još eksplicitniji dizajnirajući korice svoje kritičarske knjige rečenicom koja je, zapravo, komunikacijska igra s teorijom Milivoja Solara o smrti ukusa: Ako je ukus mrtav, znači da više nema kriterija prema kojima možemo suditi o djelima, a to znači da je svako djelo dobro, a ako je svako djelo dobro, onda zapravo nijedno nije dobro.

Kolarova je kritičarska knjiga, i njegova kritika uopće, u svim strukturnim segmentima uzorak odgovornoga i argumentiranoga pristupa prosudbi teksta o kojemu piše, a, uz to, osvjetljava i jedan posve zasjenjeni segment hrvatske književne, znanstvene i časopisne produkcije… (Iz Obrazloženja Gorana Rema)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –