Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 10.06.2007.

Tko je Chimamanda Ngozi Adichie?

Mlada nigerijska književnica Chimamanda Ngozi Adichie prije nekoliko je dana postala dobitnicom u svijetu poznate Orange Broadband nagrade za fikciju, što joj je osim 30.000 funti osiguralo i učestalije pojavljivanje u medijima širom svijeta, za početak u vidu agencijskih vijesti, no ne treba sumnjati da će uskoro zaredati i brojni razgovori s ovom većini ipak nepoznatom autoricom.

Nagradu je dobila za roman "Half of a Yellow Sun" (Polovina žutoga sunca), koji tematizira vrijeme šezdesetih godina prošloga stoljeća i stradanja u nigerijskoj provinciji Bijafri. Kritika je ustvrdila kako Chimamanda Ngozi Adichie u svome romanu kojeg gradi oko tri lika spisateljski zrelo progovara o temama kao što su moralna odgovornost, kraj kolonizacije, etnička netrpeljivost, klasne i rasne suprotnosti.

"Napisala sam ovaj roman jer sam željela pisati o ljubavi i o ratu, budući sam odrasla u sjenci Bijafre... izgubila sam oba djeda u Nigerijsko-bijafrijskom ratu i željela sam istražiti svoju prošlost kako bih osvjetlila svoju sadašnjost... Mnogi uzroci ratu još uvijek su ostali neprevladani u Nigeriji, mojem ocu uvijek krenu suze na oči kada priča o gubitku svoga oca, moja majka još uvijek nije u stanju govoriti o gubitku oca u izbjegličkom kampu... ostaci kolonijalizma čine me ljutom, činjenica da egoizam i indiferentnost dovode do nepotrebnih smrti muškaraca, žena i djece, i napisala sam ovaj roman jer sve to ne želim zaboraviti."

Chimamanda Ngozi Adichie piše i pjesme, kratke priče, oknjižila je i jednu dramu ("For Love of Biafra"), a i njezin prvi roman "Purple Hibiscus" 2004. godine bio je nominiran za nagradu Orange.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –