Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 28.02.2013.

Što i zašto se mijenja u Fondu za poticanje pluralizma?

U petak, 1. ožujka 2013. godine, u Klubu SC-a (prvi kat) u Savskoj 25 u Zagrebu, od 11 do 15 sati održat će se konferenciju o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima.

Iz Ministarstva kulture u pozivu na konferenciju ističu sljedeće:

"Ministarstvo kulture je nakon višemjesečne rasprave neposredno zainteresiranih krajem prošlog prosinca predložilo zakonski okvir koji bi omogućio da za sredstva Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija - naravno, po razradi posebnih uvjeta i kriterija - može aplicirati, ma koliko malobrojna, veoma propulzivna grupa medijskih organizacija: nakladnici 'elektroničkih publikacija' (tj. internetskih portala), producenti radijskih i televizijskih emisija koji ne posjeduju nužno radijsku ili TV-postaju, kao oni koji medijske sadržaje distribuiraju kablovskim ili on-demand putem.

Radi se pritom, barem zasad - dok se ne steknu uvjeti odnosno sredstva za povećanje Fonda - o neprofitnim organizacijama upisanim u odgovarajući Registar (RNO) pri Ministarstvu financija koje imaju obavezu reinvestiranja dobiti, ograničenja plaća na odgovarajuću razinu javnih službi, itd., kao i ispunjavanja posebnih sadržajnih kriterija određenih Zakonom i novim podzakonskim pravilnicima o kojima informiranu raspravu tek treba povesti.

Nudeći još jedan dokaz o nezaobilaznosti i potrebi usavršavanja medijske politike, posebno u vrijeme krize, predložene Izmjene su, razumljivo, pokrenule mnogobrojne, često suprotstavljene prijedloge i primjedbe. Svrha ove konferencije je otvaranje prostora da se one još jednom čuju. Zašto se uopće nešto mijenja, zašto samo neprofitne medijske organizacije, zašto već sada, prije donošenja sveobuhvatne medijske strategije? - glavna su pitanja na dnevnom redu konferencije.

Prije rasprave o predloženim Izmjenama u drugom čitanju Hrvatskoga sabora, željeli bismo otvoriti i ovu platformu na kojoj svi zainteresirani ukratko, i polemički ako treba, mogu iznijeti i argumentirati svoje pozicije, strahove i ideje usmjerene poticanju pluralizma, raznovrsnosti i društvene funkcionalnosti medija u Hrvatskoj."

Što i zašto se mijenja u Fondu za poticanje pluralizma?

 
Program konferecije:

Moderatorica: Jelena Berković (Gong)


11.00 - 13.00 sati

Uvodna izlaganja

▪ Martina Jurišić i Milan F. Živković (Ministarstvo kulture): Cilj, sadržaj i vrijeme predloženih izmjena
▪ Damir Hajduk (Vijeće za elektroničke medije): Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o elektroničkim medijima iz perspektive Vijeća za elektroničke medije
▪ Prof. dr. sc. Zrinjka Peruško (Centar za istraživanje medija i komunikacije, Fakultet političkih znanosti): Politika medijskog pluralizma i potpore Fonda za pluralizam
▪ Toni Gabrić (H-alter, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu): Neprofitni mediji i javni interes
▪ Denis Mikolić (Nacionalna udruga televizija) i Željko Matanić (Hrvatska udruga radija i novina): Fond - kako, što i kamo?
▪ Sanja Sarnavka (Kuća ljudskih prava): Medijska dimenzija ljudskih prava

Rasprava

Stanka  13.00 - 13.30


13.30 - 15.00

Uvodna izlaganja

▪ Mr. sc. Nina Obuljen Koržinek (Institut za međunarodne odnose): Izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima: europski standardi i hrvatska praksa
▪ Željana Buntić-Pejaković (Cenzura plus): Neprofitni producenti i pluralizam elektroničkih medija
▪ Alemka Lisinski (T-portal): Komercijalni mediji između tržišnog natjecanja i javnog interesa
▪ Nenad Bartolčić (Moderna vremena Info): Malo poduzetništvo u kulturi, obrazovanju i medijima
▪ Marijan Beljan (Hrvatska udruga poslodavaca - Udruženje novinskih izdavača): .....

Rasprava

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –