Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 03.01.2006.

Tolkienov rođendan & Nedovršene priče o Númenoru i Međuzemlju

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, J. Afrika, 3. 1. 1892 - Bournemouth, 2. 9. 1973), isprva je bio profesor engleskog jezika i književnosti na Oxfordu (1945-59), a kasnije je postao jedan od najčitanijih pisaca svih vremena. U razdoblju prije drugog svjetskog rata bio je blizak prijatelj poznatih pisaca fantastike (Owen Barfield, C. S. Lewis, Charles Williams) koji su zajedno, izmjenjujući međusobno mišljenja, ideje i djela u radu, bili poznati kao grupa The Inklings.

Objavio je brojne filološke i kritičke studije (Beowulf: čudovišta i kritičari), ali svjetsku slavu i popularnost stječe knjigama s mitološkom podlogom: "Hobit " (1937), s autorovom revizijom 1951., i "Gospodar prstenova I-III" (1954-55). Sve četiri knjige doživjele su još jednu autorovu reviziju 1968. godine. Poslije Tolkienove smrti, objavljen je i "Silmarillion" (1977), zbirka mitova i epova vilinskog naroda, koja zapravo prethodi njegovim najslavnijim djelima i koju je počeo pisati još prije Prvog svjetskog rata s namjerom da stvori originalnu englesku mitologiju.

Zagrebački nakladnik Algoritam upravo je objavio "Nedovršene priče o Númenoru i Međuzemlju", priče koje nisu stekle zaokružen oblik za Tolkienova života, stoga je uredničkim bilješkama njegov sin čitateljima pružio pouzdano vodstvo kroz prethodno slabo poznate krajolike Arde.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –