Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.04.2009.

Tribina Izbliza : 'Muškarci koji mrze žene'
Održava se
07.04.2009.

U utorak, 07. travnja 2009. u 19 sati u Profil Megastoreu u Zagrebu održat će se još jedna Frakturina tribina Izbliza na kojoj će biti riječi o knjizi "Muškarci koji mrze žene" švedskog pisca i novinara Stiga Larssona u izdanju Frakture.

Kako je i zašto jedan netipičann triler iz Švedske postao najprodavanija europska knjiga posljednjih godina? Tko je bio Stieg Larsson? Kakve političke poruke nalazimo u trilogiji "Millennium"? Na koji način Larsson upozorava na nasilje nad ženama?

Na ta i mnoga druga pitanja koja otvara roman "Muškarci koji mrze žene" neke će odgovore ponuditi:

Sanja Modrić, politička komentatorica Novog lista,
Pero Kvesić, pisac i poznavatelj medija,
Igor Štiks, pisac i doktor političkih znanosti i
Seid Serdarević, urednik knjige i voditelj tribine.

Stieg Larsson, rođen 1954. godine, odrastao je u švedskoj provinciji na sjeveru zemlje u mjestašcu Norsjö. Nakon što je završio školovanje i odslužio vojsku, zaposlio se kao novinar i jedan od prvih zadataka bilo mu je izvještavanje o građanskom ratu u Eritreji. Nakon povratka iz Afrike, gdje se zarazio malarijom, počeo je raditi kao grafički dizajner i urednik u novinskoj agenciji Tidningarnas Telegrambyr, gdje je ostao dvadeset godina.

Prije književničke karijere bio je poznat po borbi protiv rasizma i desničarskog ekstremizma. Bio je jedan od najboljih svjetskih poznavatelja desničarskih ekstremističkih skupina i snažno se borio protiv njihova utjecaja.

Prve tri knjige iz serije "Millennium", "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku", Stieg Larsson dovršio je neposredno prije iznenadne smrti od srčanog udara 9. studenog 2004., na dan Kristalne noći.

Te tri knjige postale su svjetski fenomen te najpopularnije i najprodavanije europske knjige posljednjeg desetljeća.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –