Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 29.05.2012.

Tribina 'Razotkrivanje' s Ceesom Nooteboomom
Održava se
29.05.2012.

U suradnji s Festivalom europske kratke priče nakladnička kuća Fraktura u sklopu ciklusa tribina "Razotkrivanje" organizira razgovor s nizozemskim suvremenim klasikom Ceesom Nooteboomom, autorom knjiga "Izgubljeni raj", "Rituali", "Kako biti Europljanin"... u utorak 29. svibnja 2012. u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, Teslina 7, Zagreb.

Razgovor vodi Seid Serdarević.


U hvaljenom romanu "Izgubljeni raj" Nooteboom plete zavodljivu priču o anđelima, ljubavi i potrazi za iskonskim početkom. Vješto ispripovijedana priča o Almi i Eriku prepuna je ironičnih komentara i duhovitih dijaloga koje je Cees Nooteboom podložio spojem suvremenih, povijesnih i mitskih slika te iznjedrio još jedno vrhunsko prozno djelo.

Prepuni erotskog naboja i poetičnih rečenica "Rituali" su roman koji govori o sudaru staroga i novoga, o svijetu u kojem ljudi gube korak s vremenom i samima sobom. Cees Nooteboom je u "Ritualima" sagradio ceremoniju današnjice, natopljenu finom ironijom, humorom i nadsve erosom.

Knjiga eseja "Kako biti Europljanin?" promišlja europske integracije i položaj malih kultura i jezika unutar ujedinjene Europe. U sedam eseja Cees Nooteboom bavi se svim važnim pitanjima Europe i europejstva.


***

Cees Nooteboom rođen je 31. srpnja 1933. u Den Haagu. Od sedamnaeste se počeo bavio novinarstvom, a ubrzo je objavio i prvi roman "Filip i ostali" (Phillip en de anderen, 1955.). Do sada je objavio brojne knjige poezije, proze, putopisa i eseja. Dobitnik je najvažnijih nizozemskih književnih nagrada: za roman "Rituali" (Rituelen) primio je Bordewijk Prize i Pegasus Prize, za roman "Priča koja slijedi" (Het volgende verhaal) europsku nagradu Aristeion, za djelo "Berlinske bilješke" (Berlijnse notities) dobio je Njemačku književnu nagradu povodom 3. listopada, a za cjelokupno djelo nagradu Constantijn Huygens, Compostella-Preis, Hansischer Goethe-Preis, Austrijsku državnu nagradu za europsku književnost, te prestižnu nizozemsku nagradu P. C. Hooft.

Među brojnim djelima izdvajaju se romani "Vitez je umro" (De ridder is gestorven), "Rituali" (u izdanju Frakture), "U Nizozemskoj" (In Nederland), "Mosukei!, Dušni dan" (Allerzielen), zatim knjige pripovjedaka, i brojni putopisi "Jedna noć u Tunisu" (Een nacht in Tunesië), "Jedno jutro u Bahiji" (Een ochtend in Bahia), "Jedna večer u Isfahanu" (Een avond in Isfahan), "Svijet je putnik" (De wereld een reiziger), "Filozof bez očiju: europska putovanja" (De filosoof zonder ogen: Europese reizen), "Hotel Nooteboom" (Nootebooms Hotel), "Zaobilazni put u Santiago" (De omweg naar Santiago). Njegova djela prevedena su na više od dvadeset svjetskih jezika.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –