Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 20.03.2023.

Tribina Studentska riječ posvećena je temi 'Humanistika i antihumanizam'
Održava se
20.03.2023. u 19h

U ponedjeljak, 20. ožujka 2023. u 19 sati u Gradskoj knjižnici (Starčevićev trg 6, Galerija Kupola) održat će se tribina Studentska riječ, na temu:

Gosti tribine su Luka BogdanićEva Dolar Bahovec, a urednica i voditeljica je Kristina Guteša, studentica Odsjeka za filozofiju i Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu


U današnjem svijetu kasnog kapitalizma i prevladavajuće STEM paradigme često se čuje apel za povratak humanističkim vrijednostima. Humanističke se znanosti, pak, nerijetko svode na te iste vrijednosti. To se istovremeno percipira kao njihov najveći doprinos, ali i uzrok njihove manjkavosti u odnosu na objektivnu spoznaju prirodnih znanosti.

No, spoznajni dosezi humanistike ne kritiziraju se samo iz pozicije prirodoslovlja. U filozofiji se šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća odigrao sukob između humanizma i antihumanizma. Jedan od glavnih predstavnika antihumanizma, francuski marksist Louis Althusser, humanizam je odbacio kao ideološki i neznanstven. Iako je antihumanizam danas uglavnom potisnut iz diskusije, njegovo je nasljeđe prisutno i ondje gdje se na prvu čini kako prevladavaju upravo humanističke tendencije.

Što je uopće humanizam, a što antihumanizam? Koji su njihovi dosezi i koliko su ta usmjerenja međusobno kompatibilna? U kakvoj su vezi s „ljudskim vrijednostima“ i na koji se način međusobno odnose vrijednosti i spoznaja? 

(K.G.)


Program je nastao u suradnji Knjižnica grada Zagreba – Gradske knjižnice i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pokrenut je s ciljem da se studentskoj populaciji omogući javno propitivanje tema koje ih zaokupljaju, u razgovoru sa sugovornicima koje sami odaberu, u prostoru Gradske knjižnice.

Tribina će se prenositi uživo na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba.

Važna napomena: organizatori pozivaju pratitelje tribine da odvoje trenutak za kratku anketu / upitnik o tribini.

– Povezani sadržaj –

Najava • 01.06.2023.

Booksa u parku 2023.

– Pretraži sve članke –