Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 29.03.2009.

Tribina 'Vampiri kroz povijest, mit i književnost'
Održava se
30.03.2009.

Tribina 'Vampiri kroz povijest, mit i književnost', održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5), u ponedjeljak, 30. ožujka 2009., s početkom u 18 sati.

Sudjeluju:
 
dr. sc. TOMISLAV PLETENAC, etnolog i BORIS PERIĆ, književnik. 

Voditelj i urednik: KRISTIJAN VUJIČIĆ

Gotovo sve kulture imaju mitove o vampirima, od kineskih crvenookih čudovišta do grčke Lamije - od drevnog Egipta preko predkršćanske Europe, srednjega vijeka i kneza Vlada Tepeša - pa sve do danas.

Gosti Tribine “Vampiri kroz povijest, mit i književnost”, književnik Boris Perić i etnolog Tomislav Pletenac, pokušat će odgovoriti na pitanja što su uopće vampiri i što o njima govore povijesna izvješća te kako razgraničiti povijest od mita, odnosno stvarno od izmišljenoga. Govorit će se i o tome koja su najznačajnija književna djela na temu vampira i koji su najpoznatiji nazivi za ova bića u našim krajevima. Dakako, najpoznatije legende o vampirima u Hrvatskoj ostavljene su za sam kraj Tribine.

Boris Perić - književnik, prevoditelj i novinar, autor je romana "Vampir" (2006.).
dr. sc. Tomislav Pletenac – etnolog, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zajedno s Borisom Perićem napisao je knjigu "Fantastična bića Istre i Kvarnera" (2008.).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –