Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 21.11.2014.

U Madridu otvorena najveća svjetska izložba o Nikoli Tesli

U središtu Madrida, u prostoru Fundacion Telefonica, na preko 1000 m2, otvorena je do sada najveća izložba o Nikoli Tesli - Nikola Tesla: Budućnost je njegova (Nikola Tesla. Suyo es el futuro).

Izložbu je kroz 3 godine intenzivnog rada priredio kustoski tim Miguel A Delgado i Maria Santoyo, u suradnji s brojnim institucijama i umjetnicima iz cijelog svijeta, između ostalih i s hrvatskom umjetnicom Helenom Bulajom Madunić, čiji je krosmedijski eksperimentalni video rad i dokumentarni film “Mehaničke Figure_Inspirirani Teslom” u kojem o Tesli između ostalih govore Terry Gilliam, Marina Abramović, Andy Serkis, Christopher Priest, Laurie Anderson, Samantha Hunt, uvršten u sekciju POP-TESLA, za koju je Helena priredila posebno priređeni galerijski video rad.

Izložbu je financirala Fundacion Telefonica i predstavlja do sada najsadržajniji i najobuhvatniji uvid u Teslin rad i razmišljanja, kao i njegovu inspiraciju u današnjoj kulturi i društvenom razvoju. Izložbom se prije svega želi ukazati na genijalnost Teslinog uma te potencijal njegovih ideja i djela u razvoju čovječanstva, ne samo u znanstvenom i tehnološkom smislu, nego jednako vrijednom kulturološkom i duhovnom razvoju.

Izložba daje složeni uvid u inspirativni potencijal Nikole Tesle, od znanstvenih krugova, preko kreatora video igara, filmskih redatelja, strip crtača, blogera, tattoo majstora, pjevača, street artista, glumaca, pisaca, ekologa … Svi oni osjećaju veliko divljenje prema Nikoli Tesli i svatko mu na svoj osebujan način odaje priznanje. U njihovim očima Tesla je ne samo romantična, mesijanska figura već i ikona suvremene kulture.

Izložba "Nikola Tesla: budućnost je njegova" traje do 15. veljače 2015. Nakon Madrida, planira se turneja po svijetu, proširenim programom u okviru teme “POP TESLA”, unutar kojeg se upravo dogovara “izlaganje” i cjelokupno predstavljanje kompleksnog i medijski širokog krosmedijskog dokumentarisitčkog projekta “Mehaničke Figure_Inspirirani Teslom” redateljice i umjentice Helene Bulaja Madunić.


A sve se to lijepo poklapa i s izlaskom knjige W. Bernarda Carlsona  "Tesla : Izumitelj električnog doba" koja se prije koji tjedan pojavila u hrvatskim knjižarama.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –