Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 27.12.2018.

U Splitu je u 73. godini preminuo pjesnik i novinar Jakša Fiamengo

Jakša Fiamengo, foto: YouTube

Jutros, 27. prosinca, u Splitu je preminuo pjesnik i novinar, akademik Jakša Fiamengo. Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom ozračju, a njegovo pjesništvo gotovo se u cijelosti organizira u iščitavanju arhetipskih signala podneblja. Bio je autor tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa.
 

Jeka Fiamengo Jakša

Jakša Fiamengo je rođen 26. studenoga 1946. godine u Komiži na otoku Visu. Od 1962. godine živio je u Splitu, pisao i objavljivao poeziju, eseje, kritike, scenarije. Bio je članom Društva hrvatskih književnika od 1969. godine (član Upravnog odbora) i pridruženi član Hrvatskog društva skladatelja (član Upravnog odbora),. Od svibnja 2008. ima status člana suradnika HAZU a od svibnja 2014. redoviti je član HAZU. Do mirovine 2009. bio je urednik dnevniku Slobodna Dalmacija a već dugi niz godina urednik u Književnom krugu Split (Biblioteka suvremenih pisaca i dr.).

Zastupljen je u antologijama hrvatske poezije, pojedine su mu pjesme prevođene na petnaestak svjetskih jezika. Dobitnik je brojnih književnih i glazbenih nagrada i priznanja.

Fiamengo pripada krugu najistaknutijih recentnih hrvatskih pjesnika. Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom ozračju. Za njegovo pjesništvo kritika ističe da se gotovo u cijelosti organizira u iščitavanju arhetipskih signala podneblja. U neprestanom kontaktu s krajolikom, u kojem je bitni znak more i njegovo mnogoznačje, pjesnik se iskazuje kao pažljivi motritelj i osluškivač njegovih vibracija, osobito onih duhovnih, temeljenih na nepresušnim tradicijskim izvorištima, trajnim inspiratorima Fiamengova poetskog iskaza. Njegova se poezija može označiti kao ustrajno ovremenjivanje prostora, odnosno oprostoravanje vremena u istoj svjetlosti mudre i tople ideje vječnog Sredozemlja.

Niz njegovih pjesama skladano je i pjeva se u izvedbi najistaknutijih imena hrvatske estrade te klapa, zborova i dječjih ansambala, mnoge od njih su osvajale nagrade na festivalima, osobito za tekstove.

Jakša Fiamengo preminuo je 27. prosinca 2018. u Splitu.
 

Izvor: Društvo hrvatskih književnika

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –