Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N.B. - MV • 28.02.2013.

U Zagrebačkom kazalištu lutaka dodjeljene ovogodišnje nagrade 'Grigor Vitez'

Na svečanosti u Zagrebačkom kazalištu lutaka dodijeljene su ovogodišnje nagrade "Grigor Vitez" za tekst i ilustracije u knjigama za djecu objavljenim 2012. godine. Savez društava Naša djeca nagrade je dodijelio Mirjani Mrkela, Silviji Šesto i Tomislavu Tomiću.

Za nagradu je konkurirala 51 knjiga i slikovnica, koje je u 2012. godini objavio 21 nakladnik iz Hrvatske, a o dobitnicima je odlučivalo Stručno povjerenstvo u kojemu su bili knjižničarska savjetnica Ranka Javor, ilustratorica Manuela Vladić-Maštruko, književnici Ludwig Bauer i Tito Bilopavlović te likovni umjetnik Branko Vujanović.

Nagrada "Grigor Vitez" najstarija je književna nagrada koja se dodjeljuje za dječju knjigu u Hrvatskoj, a njezinu dodjelu podržavaju Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Od 2005. godine Nagrada se ostvaruje u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka.


Mirjana Mrkela nagrađena je za tekst u knjizi "Dragi Olivere" objavljenoj u vlastitoj nakladi, Silvija Šesto nagradu je dobila za tekst u knjizi "Tinuninu" objavljenoj u nakladi Semafora, a Tomislav Tomić nagrađen je za ilustracije u slikovnicama "Kako je paž spasio Zagreb" Igora Knižeka i "Volite li životinje?" Nade Zidar-Bogadi koje su objavljene u nakladi Sipar.

Osim nagrada dodijeljene su i Pohvale koje su dobili Božidar Prosenjak, urednik izvornih književnih tekstova u Alfinoj biblioteci Knjiga za mladež, Mala zvona Sanje Lovrenčić za inovativnost i kvalitetnu realizaciju knjige 'Priče iz zemlje baobaba', Ivana Guljašević za multimedijalno ostvarenje 'Čovječuljak Snovuljak' u nakladi Igubuke iz Zagreba, Andrea Petrlik Huseinović za autorsku slikovnicu 'Ljubav' Kašmir prometa, Marsela Hajdinjak za visoko umjetničko ostvarenje u slikovnici 'Nezadovoljna bubamara' Sunčane Škrinjarić koju je objavila Mozaik knjiga, dok je nakladnička kuća Sipar iz Zagreba nagrađena za kontinuiranu produkciju slikovnica s domaćim umjetnicima-ilustratorima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –