Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 24.09.2008.

U Zagrebu ravnatelji 44 europske nacionalne knjižnice
Održava se
25.09.2008.

Ravnatelji 44 europske nacionalne knjižnice prisustvovat će 22. godišnjem skupu zaklade Konferencija ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica (CENL – Conference of European National Librarians) koji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira od 24. do 27. rujna 2008. u svom prostoru te u prostoru Muzeja Mimara. 

Riječ je o skupu najeminentnijih knjižničarskih stručnjaka, prvom takve vrste u Hrvatskoj, u sklopu kojeg će knjižničarska zajednica Europe biti predstavljena na najvišoj razini. To je i jedinstvena prilika da se ravnateljima europskih nacionalnih knjižnica predstave stručna i znanstvena dostignuća na području hrvatskog knjižničarstva, a svakako i prigoda da se uz stručne programe gosti upoznaju s kulturnom baštinom Zagreba i Hrvatske.

Skupu u Zagrebu nazočit će ukupno 68 sudionika, od toga već spomenuta 44 ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica, devet pozvanih predavača i 15 osoba članova delegacija. U srijedu, 24. rujna, održat će se sastanak Upravnog odbora Europske knjižnice u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Rasprave u četvrtak, 25. rujna 2008., bit će posvećene temama vezanim uz Europsku knjižnicu i Europeanu, a na otvorenom sastanku u petak, 26. rujna 2008., pozvani će predavači izlagati i na sljedeće teme: digitalne knjižnice, digitalizacijske aktivnosti u europskim muzejima i dugoročna zaštita građe.

Zaklada Konferencija ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica okuplja 48 ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica iz 46 europskih zemalja. Cilj joj je kroz brojne programe i projekte promovirati ulogu nacionalnih knjižnica koje čuvaju i omogućavaj u pristup svijetu znanja i informacija te pristup nacionalnoj kulturnoj baštini Europe. Jedan od takvih projekata svakako je Europska knjižnica (The European Library – TEL) koje je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu aktivna članica od 2005.

Iz Europske knjižnice razvija se i Europeana, Europska digitalna knjižnica, višejezično mjesto pristupa digitalnim izvorima u europskim kulturnim ustanovama. Ova inicijative Europske komisije uz knjižnice uključuje i muzeje, arhive i ostale vlasnike sadržaja kulturne baštine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –