Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 18.05.2019.

Umro je Ivo Caput, osnivač nakladničke kuće Celeber

Ivo Caput, foto: Facebook

Preminuo je Ivo Caput, osnivač nakladničke kuće Celeber. Rođen 1969. u Zagrebu, studirao je na Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima, a Celeber pokreće jos u studentskim danima. Zahvaljujući suradnji s piscem i prevoditeljem Borivojem Radakovićem tijekom 2000-ih afirmira Celeber kao vrlo značajnu izdavačku kuću u Hrvatskoj, specijaliziranu za prijevodnu beletristiku pretežito suvremenih engleskih autora.

U to vrijeme Celeber objavljuje niz izdanja i hrvatske ljubitelje književnosti upoznaje s djelima autora kao što su Julian Barnes, Alex Garland, Hanif Kureishi, Nick Hornby, Ian McEwan i mnogi drugi, prevođenjem i objavljivanjem kojih Radaković i Caput "uvoze" u Hrvatsku neke najautentičnije i najinovativnije autore na razmeđi milenija.

Istovremeno, Celeber je postao odskočna daska i za neke mlađe hrvatske autore, primjerice za grupu tzv. eventualista (Andrija Škare, Krešimir Dujmić, Dario Šarec, Mirna Bačun, Ivan Turković-Krnjak, Neven Vulić, Kruno Čudina i Slavica Rojc) koja je nastala kao odgovor na autore i poetiku tzv. stvarnosne proze vezane uz FAK - Festival alternativne književnosti.

Zbog narušenih odnosa u hrvatskoj književnoj branši i velike krize u istoj, ali i zbog ozbiljnih zdrastvenih problema, Ivo Caput i Celeber nakon 2010. godine (i blizu 100-ak objavljenih naslova) prestaju s izdavanjem knjiga.

Počivao u miru!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –