Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: Nenad Bartolčić • 25.03.2005.

Vanbalona!

Za hrvatsku književnost teško da bi se moglo reći da je jako duhovita, a isto to vrijedi i za veliku većinu hrvatskih pisaca, što živih što pokojnih. A kako je broj hrvatskih živih pisaca koji su na početku već trećeg nam tisućljeća otkrili čari i prednosti Interneta (pa onda imaju i vlastiti web) otprilike približan broju otkrivenih planeta u našem Sunčevom sistemu, svako makar i zakašnjelo otkrivanje novog planeta (tj. autorskog weba) jako me veseli.

Zoran Lazić jedan je iz plejade tzv. mlađih hrvatskih autora, do sada je objavio nekoliko knjiga ("Dnevnik", "Miss Krampus", "Ljeto u gradu"), a nedavno je putem svog weba uputio "Otvoreno pismo Anti Gotovini" u kojem između ostalog piše:

"... Roman, naime, koji je upravo pred objavom, zove se 'Gori domovina', a u njemu sam se, što ste vjerojatno već i iz naslova prepoznali, uhvatio ukoštac (srpska riječ, znam, ali ne mogu se sjetiti druge) sa žučnim problemima hrvatske stvarnosnice. Jedan od njih ste, kako stvari stoje, i Vi. Budući da je radnja romana smještena u ljeto 2005., držim da bi, u slučaju Vaše predaje, došlo do određenog vremensko-prostornog diskontinuiteta (moram priznati i da me je recentna izjava našeg predsjednika o točnom lociranju Vaše osobe zaključno s nadnevkom 17. ožujka o.g. ponešto uznemirila)... Stoga mi preostaje samo da Vas neuvijeno, bez srama, zamolim sljedeće: molim vas, ne dajte pičkama da Vam uđu u trag, jer ću Vas morati baciti iz knjige, a to bi bilo jako u kurcu. Ono, ko Boga Vas molim. Ako se ne predate, knjiga će biti zanimljivija, prodat će se desetak primjeraka više i time ćete, trebam li uopće isticati, i sami uložiti u budućnost hrvatske kulture."

U kolikoj je mjeri hrvatska svakidašnjica neraskidivo povezana sa sudbinom hrvatskih generala svjedoči, eto, i Lazićev primjer iz kojeg se vidi da niti uspjeh književnog djela u neovisnoj nam državi više nije neovisan od njih, naših generala. Od ostalih sadržaja na ovom vrlo duhovitom webu valja izdvojiti rubrike znakovitog nazivlja: "Dnevnik", "Ptičica", "Padobranska liga", "Čudesno uho"... i naravno, neizbježni "Forum". Uz podosta lazićovštine na webu se može pročitati i ponešto od "gostiju" Vlade Bulića, Damira Karakaša, Gordana Nuhanovića... Stoga, svratite u Vanbalonu!

www.vanbalona.com

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

– Pretraži sve članke –