Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 27.01.2010.

Večeri talijanske kulture : Bilješke s putovanja u nepoznatu Italiju

U četvrtak, 28. siječnja 2010., u 19 sati, u knjižari Profil Megastore u Zagrebu (Bogovićeva 7), održat će se susret s priznatim talijanskim novinarom i publicistom Paolom Rumizom, povodom "Večeri talijanske kulture" u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Profil Multimedije.

Paolo Rumiz
je priznati talijanski novinar, rođen u Trstu 1947. Istaknuo se kao posebni izvjestitelj  lista Il Piccolo i kasnije kao kolumnist lista La Repubblica. Sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća bio je aktivan prenositelj vijesti s Balkana, a na istom području radio je kao reporter tijekom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nastavlja pratiti ratna zbivanja i na drugim frontovima. U studenom 2001 izvještavao je o američkom napadu na Afghanistan te je bio aktivan u Islamabadu i Kabulu.

Poznate su i njegove reportaže i putopisi o putovanjima širom Italije i Europe. Prešao je živopisnih 7000 km i spojio granice orijenta sa zapadnom Europom i pri tom promijenio razna prijevozna sredstva od bicikla, trajekta do željeznica. Višestruko je nagrađivan za novinarski rad; nagrada Hemingway (1993), Marco Luchetta (2006) kao i za mnoge zapise s brojnih putovanja.

Na hrvatski su prevedene njegove knjige: "Maske za masakr : Ono što nismo željeli znati o ratu u Jugoslaviji", Durieux, 2000; "Odavde do Lepanta", Slobodna Dalmacija, 2005; "Tri biciklista: Od Trsta do Istanbula, Mara, Pula", 2007.

"Bilješke s putovanja u nepoznatu Italiju" je prva u nizu talijanskih večeri u knjižari Profil Megastore gdje će posjetitelji imati priliku upoznati lik i djelo Paola Rumiza.

Slijede pojedinačna i grupna predstavljanja nekih od najnagrađivanijih i najcjenjenijih predstavnika talijanske kulturne scene. Plijeni pažnju gostovanje Snježane Husić i Marinka Koščeca koje će se održati 25. veljače povodom objavljivanja knjige "Baol - Mirna noć režimska" u nakladi Sysprinta, a premijerno će se osvrnuti na značenje i vrijednost Stefana Bennija, talijanskog satiričara, pjesnika i novinara.

Slijede 'Istarske priče' i  susret s književnicom Nelidom Milani na rasporedu 25. ožujka, a živost istarske književnosti dodatno će obogatiti Corinna Gerbaz Giuliano i Silvio Forza.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –