Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.09.2009.

Zavičajne zbirke – tema ovogodišnjeg Savjetovanja za narodne knjižnice
Održava se
17.09.2009.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu glavni je organizator 7. po redu Savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj koje se od 16. do 19. rujna 2009. održava u šibenskom hotelskom naselju Solaris.

Na Savjetovanju sudjeluje 200 knjižničara iz cijele Hrvatske, dvadeset domaćih izlagača, jedan izlagač iz Nizozemske, jedan iz Srbije te dva iz susjedne Slovenije.

Suorganizatori Savjetovanja su Hrvatsko knjižničarsko društvo - Sekcija za narodne knjižnice i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik.Tema ovogodišnjeg Savjetovanja posebno je zanimljiva jer je osim knjižničarskoj struci razumljiva i interesantna također muzejima i arhivima te široj kulturnoj zajednici. Riječ je o zavičajnim zbirkama u narodnim knjižnicama.

Budući da su u fondovima narodnih knjižnica pohranjene brojne zavičajne zbirke s građom lokalnog, često jedinstvenog sadržaja, potrebno je svratiti pozornost knjižničarskoj zajednici, ali i široj javnosti, na važnost očuvanja, zaštite i popunjavanja tih zbirki te širenja informacija o njihovom sadržaju. Zavičajne zbirke osim podataka o lokalnom nakladništvu kulturnog tipa, kao što su knjige, audiovizualna građa, razglednice i dr., sadrže i podatke vrijedne za istraživanje lokalne povijesti i genealogije.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je pružanjem podrške ovom Savjetovanju pokazalo da je riječ o iznimno značajnom knjižničarskom skupu koji će svim sudionicima, ali i široj javnosti predstaviti načine očuvanja golemog kulturnog bogatstva. Savjetovanje će, iz tog razloga, otvoriti mr. sc. Nina Obuljen, državna tajnica u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Otvaranje je na rasporedu u četvrtak, 17. rujna 2009., u 10.00 sati u šibenskom hotelskom naselju Solaris, u dvorani Zlarin hotela Ivan.

Pored podrške Ministarstva kulture Republike Hrvatske, organizaciju ovogodišnjeg Savjetovanje pomogli su sponzori Školska knjiga d.d. te tvrtka Info Technology Supply Ltd..

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –