Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N.B. - MV • 26.05.2017.

Završene inventure u lancu knjižara Algoritam MK, knjige čekaju na povrat, novi igrači polako preuzimaju neke od prostora

Algoritam MK

Prema priopćenju Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK upućenom članovima ZNK na današnji dan inventure su obavljene u svim knjižarama Algoritam MK, osim u knjižari Algoritam MK "Dr. Frane Čale" (Placa 8, Dubrovnik).

Proteklih je dana Zajednica nakladnika i knjižara pomogla u kupnji kutija za pakiranje knjiga koje su u knjižarama AMK bile u tzv. komisijskoj prodaji (dakle, i dalje su u vlasništvu njihovih nakladnika) kako bi se ubrzao proces njihovog povrata nakladnicima, a također je s tele-operaterom osigurala produljenje usluge interneta u knjižarama AMK, kako bi se mogao pripremiti neometan povrat sve robe.

Istovremeno, u tijeku je postupak pregovora oko ulaska novih tvrtki zainteresiranih za nastavak knjižarskog poslovanja u neki od prostora u kojima su djelovale knjižare Algoritam MK.


Tako je od današnjeg dana novoosnovano poduzeće Hoću knjigu d.o.o. preuzelo dva prodajna mjesta poduzeća Algoritam MK, na sljedećim lokacijama:

- prodajno mjesto Megastore u Bogovićevoj ulici u Zagrebu;
- prodajno mjesto u trgovačkom centru Tower u Rijeci.

Iz Hoću knjigu najavljuju da bi navedene knjižare trebale početi s radom unutar sljedeća 3 tjedna, a nova je uprava pozvala sve zainteresirane nakladnike da ne povlače robu iz predmetnih prostora (tz. da uspostave poslovnu suradnju s novootvorenom knjižarskom kućom) kako bi isti što brže postali operativni i mogli početi s radom.

Zanimljivo je da je tvrtka Hoću knjigu d.o.o. novoosnovana tvrtka u vlasništvu Matije Fojsa te Zvonka Čubrića i Jurice Čubrića (Čubrići su vlasnički povezani s tvrtkama Fokus d.o.o. odnosno RAM 3 d.o.o. koje su aktivirale zadužnicu koja je bila glavni "okidač" blokade tvrtke Algoritam MK).

Tvrtka Hoću knjigu predstavila se pismom namjere, te osobno, i članovima vijeća ZNK pri HGK, gdje su najavili tržišno orijentiran model poslovanja, preuzimanje djelatnika iz knjižara AMK, kao i povećanje plaća djelatnika te pristanak na davanje instrumenata osiguranja plaćanja prema dobavljačima - kao zalog poslovne ozbiljnosti.


No, hoće li sve ići glatko ili ne vidjet će se uskoro jer sve je veći broj nakladnika koji smatraju da je ovaj krah knjižarskog lanca Algoritam MK prilika da, između ostalog, nakladnici u Hrvatskoj napokon u većoj mjeri knjige počnu prodavati knjižarima isključivo (ili za veći dio asortimana) uz čvrstu fakturu sa zakonskom odgodom plaćanja (uz dogovorno pravo povrata neprodanih knjiga) ili čak uz avansno plaćanje dok se ne izgradi povjerenje s novopečenim knjižarima.

A u kolikoj će mjeri "opečeni" hrvatski nakladnici pohrliti u nove/stare knjižare tek će se vidjeti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –