Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Erica Fischer

Aimée & Jaguar : Ljubavna priča, Berlin 1943.

  • Nakladnik: Mediart International
  • Prijevod: Jasna Dakić
  • 05/2017.
  • 288 str., meki uvez
  • ISBN 9789535953906
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Berlin, 1942. Lilly Wust ima dvadeset devet godina, udana je za nacista, ima četvero djece i vodi život milijuna njemačkih žena. Nositeljica je brončanog Majčinog ordena, politički konformistica, te održava povremene afere sa svojim ljubavnicima. A onda upoznaje dvadesetjednogodišnju Felice Schragenheim. Ljubav je to – gotovo – na prvi pogled. "Aimée" i "Jaguar" kuju planove o budućnosti, pišu jedna drugoj pjesme i ljubavna pisma, sklapaju svoj poseban bračni ugovor. Kada Jaguar-Felice svojoj ljubljenoj priznaje da je Židovka, ta opasna tajna obje žene povezuje još čvršće. No njihova je sreća trajala tek nakratko. Dana 21. kolovoza 1944. Felice je uhićena i deportirana u koncentracijski logor u Theresienstadtu, a poslije u Groß-Rosen, nakon čega joj se gubi svaki trag.

Erici Fischer ovu je priču ispričala osamdesetogodišnja Lilly Wust, a ona je od nje ispisala snažno svjedočanstvo. Nakon objavljivanja knjige 1994. javilo se još svjedokinja toga vremena pa je tako u ovom izdanju bilo moguće ubaciti dodatne materijale koji su priču "Aimée & Jaguar" učinili još životnijom.

Osim što je živo svjedočanstvo, knjiga "Aimée & Jaguar" istodobno je i političko-društveni prikaz kontroverznog života Berlina za vrijeme nacističke vladavine, kao i intimistički pogled u odnos dviju sasvim različitih žena koje su se zbližile pod najnevjerojatnijim okolnostima. No iznad svega ona je testament jedne ljubavi koja je prkosila užasu vremena.

Erica Fischer rođena je 1943. u Engleskoj, gdje su njezini roditelji živjeli u egzilu. Godine 1948. vraćaju se u Austriju. Studirala je na Prevoditeljskom institutu Sveučilišta u Beču na kojem se obrazovala za prevoditeljicu engleskog jezika. Suosnivačica je Bečkog ženskog pokreta početkom 70-ih. Iza nje je trideset pet godina aktivnog feminizma. Suosnivačica je jednog ženskog časopisa i ženske knjižare u Beču. Od sredine ‘70-ih bavi se publicistikom za tiskovne medije, radio i izdavaštvo. Godine 1988. seli se u Njemačku. Od 1994. živi kao novinarka, spisateljica i prevoditeljica u Berlinu.

Njezini novinarski radovi bave se ženskim pitanjem i pitanjem odnosa među spolovima, a ostale su teme Mozambik i Južna Afrika, bivša Jugoslavija, rasizam, antisemitizam i rat. Između ostalog objavila knjige: "Ohne uns is kein Staat zu machen: DDR-Frauen nach der Wende" (Bez nas se ne radi država: Žene DDR-a poslije preokreta) i "Am Anfang war die Wut: Monika Hauser und Medica mondiale, Ein Frauenprojekt im Krieg" (Na početku bijaše bijes: Monika Hause i Medica mondiale, ženski projekt u ratu).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –