Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonimir Grozdić

Pigmenti

  • Nakladnik: FRIKK - Biblioteka tribine Jutra poezije
  • 06/2018.
  • 104 str., meki uvez
  • ISBN 9789538229008
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Zbirka pjesama Zvonimira Grozdića "Pigmenti" sastavljena je od 64 pjesme, a konstruirana od ukupno pet dijelova. Grozdić svoje stihove stvara na razmeđi (gotovo dalijevskoga) nadrealizma i slobodnoga, nonšalantnoga ("već viđenoga") pjesništva temeljenoga na nemarnom slobodnom stihu koji ne živi prema zakonima i pravilima interpunkcije ili velikoga početnoga slova. "Pigmenti", potrebno je naglasiti, donose itekako funkcionalnu književnost koja iznosi aktualne poruke, percepciju pojedinca i problematiku cjelokupnoga društva, razdirući se pritom između iznošenja osobnoga i subjektivnoga dojma, viđenja svijeta te sarkastične i zatomljene kritike obojene turobnom metaforikom.

(Iz recenzije Marine Mađarević)


Hineći ravnodušnost prema svemu, Grozdić dobacuje rukavicu, nipošto kavalirski, riječ koja, briga ga dopustimo li ili ne, udara i intimno i društveno poput njegova uzora Charlesa Bukowskog. Slika svoje vrijeme, boji ga, ali ne zato da bi nam se nužno morao svidjeti.

Božica Brkan (iz recenzije)

Pigmenti dolaze kao šamar licemjernom i podbuhlom licu našeg društva, kao i društva u globalnom svijetu, gdje se automatizmom zaigranosti dijeli nedjeljivo, a fakte se  sagledava jednako vrsno kako izvana, tako i iznutra. Poput svog omiljenog autora, Charlesa Bukowskog, i Zvonimir Grozdić se drži povučeno, svojevoljno izoliran od "mase" neprobojnih luđaka, iskazujući svoje lirsko – ja, kroz vlastite iskustvene situacije koje nesputano prenosi putem zaokružene cjeline poetskih ili (prijašnjih) proznih djela. 

(Robert Roklicer, urednik)

Zvonimir Grozdić rođen 1972. godine u Zagrebu. Od 2000. živi i radi u Lovranu. Zastupljen u više zbornika poezije i proze

Priča „1 kokoši kljucaju" objavljena mu je u zbirci kratkih priča „Da sam Šejn“ (2007.), a priča „Ispovijed jednog ubojice" u zborniku kratkih priča „Najkraće priče 2007." Zastupljen u zbirci poezije „Erato 04", zbirci pjesama „Noć boema" (2008.), zbirci pjesama „Garavi sokak"(2009.), zbirci poezije i proze „Susret riječi" (2009.), te u elektronskom izdanju zbirke poezije "Miris žene” (2016.).

Pjesme mu se nalaze u književnim časopisima i na portalima za književnost, umjetnost i kulturu (Magazin Diogen, Radio Gornji Grad, Književnost Uživo, Književnost.org, Helly Cherry i drugi). Na svojem blogu nuspojave.bloger.hr objavljuje poeziju, kratke priče i glazbene projekte. Član je Matice hrvatske i pridruženi član udruge DADAnti koja se bavi promicanjem eksperimentalne umjetnosti.

Objavio je knjige:

- zbirku pjesama „Sanjao sam da sam ubio Doca Hollidaya“, Astroida, 2013.
- „Sanjao sam da sam ubio Doca Hollidaya", Studio Tim, 2013. (elektronsko izdanje)
- zbirku pjesama “Omlet od odabranih osmijeha”, Bratstvo duša, 2015.


U slobodno se vrijeme bavi i glazbom. Njegov eksperimentalni glazbeni projekt BLACKWATER SOUND PROJECT spoj je organskog i sintetičkog zvuka. Za nezavisnu izdavačku kuću (Slušaj najglasnije/Listen Loudest) snimio je tri albuma: „Far Away" (2013.), "Side Effects” (2014.) i “Border- land” (2015.).

Također radi na projektu TIHI OBRT, gdje spajanjem spoken vvord forme sa mračnijom glazbenom kulisom istražuje prostor ljudske psihe, mentalno - emotivnog sklopa i brojnih stanja uzrokovanih razočaranjem, pohlepom, mržnjom, neshvaćanjem, ignoriranjem i si.

TIHI OBRT - "Oživi me...” EP (Slušaj najglasnije/listen Loudest, 2015.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –