Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Podrug

Sve, samo ne romantika : Biografija

  • Nakladnik: UO Elemental
  • 11/2018.
  • 254 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789534829004
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Kako se piše biografija koju prosječan čitatelj neće zauvijek zatvoriti nakon 20 pročitanih stranica?" - pitanje je kojim Marko Podrug započinje pisanje biografije grupe Elemental. Ovo pitanje pokazat će se ključnim za oblikovanje pristupa temi i koncepta koji se temelji na nizu izmišljenih pravila o pisanju biografije, točnije njih 30, koja ujedno služe kao uvod u svako pojedino poglavlje, ili kao putokaz, "improvizirani vodič kroz hrpetinu podataka" - reći će autor, a zapravo kao smjer kojim se autor vješto kreće kroz niz intervjua koje je za potrebe ove knjige vodio s bivšim i sadašnjim članovima benda te mnogim drugim protagonistima, ljudima iz Elementalova "zaleđa".
 
Ova zabavna pravila unose u inače strogu dokumentarističku formu dramske elemente koji otkrivaju ili možda "fejkaju" lažnu nesigurnost autora, koji tako, često na rubu samoironije propituje i vlastitu ulogu ostajući pri tom čvrsta uporišna točka oko koje se plete priča koja vodi kroz dvadeset Elementalovih godina, što ih bend obilježava 2018. godine. Marko Podrug, novinar koji je svojim radom obilježio desetak novinskih redakcija (pritom uvijek ostajući vezan za glazbu) čvrstom novinarskom rukom i neupitnim stilom plete priču o ljudima, prijateljstvima, ljubavima, rastancima, svađama, pomirenjima i, dakako, o uspjehu. I to o onom zdravom uspjehu, uspjehu do kojega se došlo talentom, ali i udarničkim radom i vizijom od koje članovi benda ne odustaju ni danas.

Zbog svega toga, knjiga "Sve, samo ne romantika" napisana je poput romana, sa svim svojim dramaturškim elementima. U 256 stranica knjige glavna nit vodilja bila je opisati stvari kakve su doista dogodile, a ne bajke o uspjehu. A problema s ironijskim odmacima, prijateljskim kritikama i šalama na njihov račun, nisu imali ni bivši i sadašnji članovi benda, stoga je ovu knjigu zapravo zabavno čitati. Iako, nakon čitanja, i nakon što postane jasno kroz što je sve Elemental prolazio u dvadeset godina trajanja, koliko je puta bio blizu raspadanja, ovo, na kraju i je, priča o uspjehu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –