Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikola Devčić

Manifest autsajdera : Poetsko - subverzivni fragmenti o ljubavi, prijateljstvu i opsjednutosti slobodom : ti, ja, svijet i ništa

  • Nakladnik: Bijeli Val
  • 06/2022.
  • 425 str., meki uvez
  • ISBN 9789538257100
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Manifest autsajdera" Nikole Devčića - Miše je neka vrsta alternativne Biblije za sve one koji su okrenuli leđa ovom svijetu i koji su spremni staviti glavu, karijeru i egzistenciju na panj, za ono što se nikada ostvariti neće, ali što je herojski uzbudljivije od svega ovog musavog što zovemo život. (...)

Knjiga započinje Mišinom beznadnom pjesmom: Ja sam graditelj svjetova i novih prostora, politički terorist niskog intenziteta. Nitko ne smije znati moje ime jer zaustavljam dominaciju razuma. Sutra počinjemo graditi ni iz čega, bez pravila, struktura i ciljeva, sigurni da nećemo uspjeti. U knjizi piše o očaju koji predstavlja put k etičkom, o Evropi, lijepoj i tužnoj, prema čijoj budućnosti nas vodi "crno sunce melankolije", o "pizdunu i njegovom dvojniku", o časti kao posljednjem bogatstvu siromašnih, o sebi koji govori bez prestanka "jer šutnja je uvreda revolucionarima" i o mnogočemu još, od čega pristojni građani u pravilu okreću glavu. Ali, neprestano se iz stranice u stranicu čini da je Mišo spreman – i u tome mu treba vjerovati – rasprodati sve što ima za tri stvari koje su mu važne: za ljudsko dostojanstvo, kreativnost i borbu protiv svake nepravde.

(...) Kolikogod se u "Manifestu" radi o gustom filozofskom tkanju, nevjerojatno je koliko je Mišina knjiga zapravo erotična: ona nas poziva da se iz udobnosti lošeg braka s ovim svijetom upustimo u zavodljivi incest s nečim čega se bojimo i za što nikada nemamo petlju.

- Bojan Munjin, iz prikaza knjige u tjedniku Novosti

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –