Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ana Lemić

Sela i stanovi na Velebitu : II. dopunjeno izdanje

  • Nakladnik: Matica hrvatska Gospić
  • 02/2023.
  • 848 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538289484
  • Cijena: 70.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ana Lemić je profesorica fizike i matematike, nije „ni geografkinja, ni geologinja, ni biologinja, ni povjesničarka“, kako piše u uvodu knjige "Sela i stanovi na Velebitu", već zaljubljenica u planinu koja je „svaki svoj slobodni trenutak darovala Velebitu“. Ovo što ću o Velebitu napisati, nastavlja autorica u uvodu, „jest ono što sam vidjela, saznala, doživjela kao planinar, hodajući godinama samo s fotoaparatom u ruci (....), na neka pitanja na koja mi nije odgovorio sam Velebit, ispričali su mi oni rijetki njegovi stanovnici, a za ono što nisam saznala ni od njih, posegnula sam za literaturom“.

Ili kako je to u recenziji knjige napisao Tonko Maroević: „Bez specijalističkih pretenzija, ali s golemim empirijskim ulogom (...) autorica je ispisala i snimila dragocjenu inventuru življenja u graničnim i tegobnim uvjetima, ali i u najužem dodiru s prirodom“. 

Knjiga, osim općeg dijela, podijeljena je na tri glavna dijela koja slijede klasičnu geografsku podjelu Velebita: naselja na primorskoj padini sjevernog Velebita, na primorskoj padini srednjeg Velebita, na primorskoj padini južnog Velebita te na primorskoj padini jugoistočnog Velebita, a unutar te podjele slijedi podjela prema nadmorskoj visini zaravni i terasa gdje su naselja građena, te prema prometnicama uz koje su rađena.

Najveća vrijednost ove knjige su fotografije i svjedočanstva ono malo preostalih stanovnika koje je autorica susretala na svojim pohodima Velebitu.

Edo Popović

Ana Lemić rođena je 21. lipnja 1943. Godine u Kaniži kraj Gospića. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Gospiću. Nakon završenog studija fizike s matematikom radila je nekoliko godina na Pedagoškoj akademiji u Gospiću, a od 1976. godine bila je na gospićkoj gimnaziji profesorica fizike i matematike.

Od 1996. godine pa do umirovljenja 2009. bila je ravnateljica gospićke gimnazije. Dugi niz godina aktivno se bavi planinarstvom, bila je predsjednica Hrvatskog planinarskog društva „Visočica“ iz Gospića i urednica njegova časopisa Lički planinar, u kojem je objavila mnoštvo članaka o Velebitu. Javljala se sa svojim prilozima i u časopisima Vila Velebita, Priroda, Hrvatski planinar i dr.

Predsjednica je gospićkog ogranka Matice hrvatske i glavna urednica Matičinog časopisa Lička revija.

Bila je i prva predsjednica Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika. Članica je i Hrvatskog kulturnog vijeća i Hrvatske geološke ljetne škole.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –