Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vinko Hajnc

Uzaludna uskrsnuća : Vain resurrections

  • Nakladnik: Gradska knjižnica Zadar
  • Prijevod: Maximiljana Barančić
  • 05/2006.
  • 243 str., meki uvez
  • ISBN 9537204082
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Uzaludna uskrsnuća" ("Vain resurrections") naziv je dvojezične zbirke pjesama (hrvatski - engleski) autora Vinka Hajnca. Radi se o četvrtoj zbirci pjesama ovog autora, prema riječima Marka Vasilja, najzrelijoj i najboljoj do sad.

U prvom od tri ciklusa zbirke, pod nazivom "Ispovijedam se", Hajnc govori, ispovijeda, pjeva svoje grijehe u 45 pjesama. Ovaj ciklus mu je zasigurno i najraspjevaniji, najintimniji i najmekši. U drugom odjeljku, "Suza", osamanest je pjesama, u kojima pjesnik kao da oplakuje svoje ljubavne grijehe, ali ne zato što je to grijeh, već zato što se neće više ponoviti, primičući se kao stari jahač kamenog konja sve više sudbini starca čija je jedina obrana sjećanje.
U trećem ciklusu, "Nisam sam", sa sedamnaest pjesama rađa se njegovo sjajno geslo: "ako te u uskrsnuću ne sretnem / zauvijek ću biti mrtav”. Uz sedam pjesama o moru (impresije s njegovih putovanja), pjesnik dodaje i jednu za puk…

Samu zbirku pjesama Vinka Hajnca odlikuje korektna metrika, dobar izbor motiva i ispravno praćenje njegova razvoja, sigurnost slikovnog i glazbenog dodira, te blaga pjesnička ironija prema "i malim i velikim" zalogajima pisanja. Sigurno će zadovoljiti čitatelja, jer u sebi sadrži visoke poetske kriterije pisanja, složenu fakturu govora, korektna filozofijska razmišljanja, izazovnu temu, ljubavni dodir bez banalnosti, razgovor s Bogom bez poniznosti I licemjerne skrušenosti, mirno prihvaćanje odlaska, lakoću pjesničkog iskaza pa će kolosalno reći: “Ne čestitajte mi / rođendane / ne prljajte mi stubište / prema smrti”, kako bi apsolutno čist zašao u tajne vječne svjetlosti. U uskrsnuće, koje ne će biti uzaludno”.
MarkoVasilj

Vinko Hajnc (Trogir, 1942). Osnovnu i srednju školu završio je u Zadru a Pomorski fakultet u Rijeci, 1982. godine. Cijeli radni vijek, 41 godinu, proveo je ploveći morima, ili kao tehnički inspektor.

Do sada je objavio tri zbirke pjesama: "Jahač kamenog konja" (1976), "Noćna duga" (1985) i "Dokovanje duše" (1997). "Uzaludna uskrsnuća", četvrta je zbirka pjesama, prva s prijevodom na engleski jezik.
Uvršten je u antologiju "Hrvatske poezije o moru, pomorcima i brodovima" u izboru Luka Paljetka (1990), zatim u "Suvremeno čakavsko pjesništvo zadarskog kruga" Božidara Finke (1992), te u "Dugu nad maslinama (Panorama suvremenog čakavskog pjesništva zadarskog kraja)” Miljenka Mandže (2001). Osim toga, Hajnc je izabran i za privilegiranog člana američkog National Poetry Foruma nakon pobjede njegove pjesme "Delayed song" na Međunarodnom natječaju u New Yorku, 1998. gdine. Živi I jdeluje u zadru.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –