Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gordan Duhaček

Destruktivna kritika i druge pederske priče

  • Nakladnik: Domino
  • 10/2009.
  • 150 str., meki uvez
  • ISBN 9789539988164
  • Cijena: 69.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Destruktivna kritika i druge pederske priče" prva je knjiga Gordana Duhačeka, koji je objavljivao svoje kraće prozne forme u raznim časopisima, online portalima i zbirkama priča.

Knjiga je pisana u ispovjednom tonu, a najvećim dijelom tematizira odrastanje mladog pedera na relaciji Bosna – Beč, u post ratnom vremenu. Autor pozicioniranjem radnje i glavnog lika u dva grada u kojima svoj pederski identitet može živjeti na dijametralno suprotne načine - posve skriveno u Bosni i posve otvoreno u Beču - otvara zanimljive relacije čitateljskog i spisateljskog iskustva.

Identitet, iako definiran gradovima i geografijom, polako premošćuje razlike vlastitog izražavanja u različitim okolnostima i pretvara se u jedinstvo iskustva ponosnog samo prihvaćanja i slobodnog življenja.

Djelo je podijeljeno na petnaestak poglavlja koja mozaičko stvaraju cjelinu identiteta ne samo lika i životnih okolnosti, već i gradova Beča i Sarajeva u tom specifičnom vremenskom periodu. Autor koketira i s elementima dnevničkog i biografskog pisma dodatno pridonoseći i stilskoj uvjerljivosti ovog svojevrsnog postmodernističkog Bildungsromana.

***

Gordan Duhaček rođen je 1980. godine u Sarajevu, BiH. Radi kao novinar i književni kritičar u Redakciji kulture Radija 101. Član je žirija za nagradu Roman godine T-portala. Svoj interes za pisanu riječ pokazao je još u osnovnoj školi, između ostaloga surađujući s tadašnjim Radio Zagrebom kao dječji izvjestitelj. Do 1991. godine živi u Županji. Završivši Katoličku gimnaziju u Tuzli 1998. godine odlazi na studij novinarstva i komunikologije u Beč, na kojem izabire i sekundarnu kombinaciju predmeta koja uključuje južnoslavensku književnost i teatrologiju. Nakon fakulteta odlazi živjeti 2004. godine Sarajevo, gdje počinje pisati filmske kritike za tjednik «Dani». Istovremeno povremeno objavljuje u Zarezu i drugim književnim časopisima, kao i na internetu. Od 2006. nastanjuje se u Zagrebu, a osim novinarsko-kritičarskog posla posvećuje se i aktivizmu, sudjelujući u organizaciji Zagreb Pridea.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –