Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Rašeta

Cabrón

  • Nakladnik: Sfera - Društvo za znanstvenu fantastiku
  • 11/2009.
  • 150 str., meki uvez
  • ISBN 9789535514817
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka "Cabrón" sadrži 16 priča napisanih između 2001. i 2008. godine (od čega tri dosad neobjavljene), a podijeljene su u četiri tematske skupine:

- ljubavne priče,
- priče koje se bave virtualnom stvarnošću,
- priče koje se bave težnjama za boljim životom i
- priče s latinoameričkim štihom.
 
Samo 3 priče nisu bile prethodno objavljene, međutim, ostale su prošle manje ili veće promjene pa bi se moglo reći da je puno toga u ovoj zbirci novog. U zbirku je uvrštena i priča "Što je to u zvijezdama što ih pokreće?", za koju je Irena Rašeta 2003. godine osvojila drugu nagradu na natječaju Karlovačkog književnog kruga.
 
Pripovijetke okupljene u zbirci "Cabrón" obrađuju teme tzv. "magijskog realizma", rubne svjetove, rubne pojave i rubne bogove. Posebnoje česta tema ostvarenje ili pokušaj ostvarenja pojedinca u svijetu koji je prevelik i prestrašan kako bi ga se razumjelo.

***

Irena Rašeta je rođena 1978. godine u Zagrebu, gdje još uvijek živi i radi. Podučava španjolski jezik te prevodi stripove sa španjolskog i knjige sa španjolskog i engleskog jezika. Stalna je suradnica u magazinu "Plan B" u kojemu piše o SF knjigama i filmovima te knjigama općenito.

Kratke priče i pripovijetke objavljuje od 2000. godine, isprva u internetskom magazinu "NOSF", a zatim i u drugim fanzinima (Via Galáctica, Parsek), književnim časopisima (Ka/Os, The Split Mind, Ubiq) i raznim zbirkama pripovjedaka (Svijet tamo iza, Ispod i iznad, Kap crne svjetlosti, Zagrob, Blog priče, Dobar ulov). Godine 2003. osvojila je drugu nagradu na natječaju Karlovačkog književnog kruga za priču "Što je to u zvijezdama sto ih pokreće?".

Aktivna je članica zagrebačkog društva ljubitelja znanstvene fantastike SFera i jedna od organizatora godišnje konvencije SFeraKon. Osim što je vlasnica i glavna urednica domaćeg SF portala i magazina NOSF (www.nosf.net), uredila je i zbirke SF pripovjedaka "Blog.SF" i "Bludućnost" (bluducnost.blog.hr) te je, kao urednica, surađivala na zbirci "Strune nemira". Od 2004. godine piše blog koji se nalazi na adresi: ire.nosf.net.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –