Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gaston Bachelard

Psihoanaliza vatre

  • Prijevod: Nikica Rilović
  • 10/2011.
  • 136 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532670431
  • Cijena: 12.74 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Francuski filozof Gaston Bachelard (1884.-1962.) neprijeporno je jedna od glavnih figura znanstvene misli i književne kritike 20. stoljeća. Njegovi eseji o znanosti, imaginaciji, prostoru i snovima značajan su doprinos na polju filozofije i književnosti. Neki ga smatraju i najvećim psihoanalitičarem poslije Freuda.

U radovima kao što su "La Philosophe du non" (1940.), "La Poétique de l'espace" (1957.) i "La Poétique de la rêverie" (1960.), Bachelard je u teoriju uveo tvrdnju da četiri počela - zemlja, voda, vatra i zrak - utjelovljuju kako stvaralačku narav tako i osnovne oblike života. Zatim je istraživao značenja tih simbola kroz vrijeme u svjetskoj književnosti. Njegove su spoznaje utjecale na mnoge kasnije francuske filozofe, kao što su primjerice Michel Foucault i Jacques Derrida.

U svojem najpoznatijem djelu, "Psihoanaliza vatre" (La Psychanalyse du feu; 1938.), Bachelard stavlja fenomen vatre na raskrižje znanosti i pjesništva. U predgovoru on piše: "Proučit ćemo problem u kojem se objektivni stav nikad nije mogao ostvariti, u kojem je prvotna privlačnost toliko konačna da izobličuje i najuspravnije duhove uvijek ih vraćajući u pjesničko krilo gdje sanjarije zamjenjuju misao, gdje pjesme skrivaju poučke. To je psihološki problem koji o vatri postavljaju naša uvjerenja. Taj nam se problem ukazuje tako izravno psihološki da ne okolišamo govoriti o psihoanalizi vatre."

(Mate Maras)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –