Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zdravko Živković

Hrvatsko tradicijsko graditeljstvo / Croatian traditional architecture

  • Nakladnik: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
  • Prijevod: Graham McMaster
  • 09/2013.
  • 306 str., meki uvez
  • ISBN 9789533120818
  • Cijena: 0.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Hrvatska je zemlja bogata tradicijskim graditeljstvom. To se može reći kada se na relativno malome prostoru kao što je Republika Hrvatska nađe toliko različitih tipova građevina. Glavni je razlog tomu njezin specifičan zemljopisni položaj na kojemu se susreću tri kulturna areala: panonski, dinarski i mediteranski još k tomu s utjecajima alpskog uz sjeverozapadne granice od Zagorja do Gorskog kotara.

Knjiga "Hrvatsko tradicijsko graditeljstvo" autora Zdravka Živkovića donosi pregled hrvatske tradicijske baštine na cjelokupnome području Hrvatske. U prvome dijelu knjige donose se opća i zajednička svojstva tradicijskoga graditeljstva, potom je prikazano graditeljstvo po regijama (16 regija) te su na kraju ukratko prikazane tri eminentne pučke teme: male sakralne građevine – kapele, mlinovi i suhozidne gradnje. Tekstovi su usporedno na hrvatskome i engleskom jeziku.

Knjiga je plod autorova tridesepetgodišnjeg  terenskog istraživanja u svim hrvatskim regijama. Služba za zaštitu kulturne baštine relativno je kasno počela vrednovati tradicijsko graditeljstvo, 1970-ih godina, točnije, 1972. godine započela je akcija sustavnog istraživanja i snimanja stanja ove vrste baštine, kroz trideset godina istraženo je oko tri četvrtine hrvatskog područja pri čemu je prikupljena ogromna građa koja se čuva u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i u konzervatorskim odjelima. Društvena klima nije bila naklonjena ovoj vrsti baštine, smatrana je nazadnom, a sami baštinici, tj. vlasnici, bivali su posramljeni svojih starih kuća. U takvim uvjetima Služba je teško mogla što učiniti osim onoga što i je činila, dakle skupljala je građu, a to znači memoriju o ovoj vrsti baštine.

Ishode spomenutih istraživanja autor je dopunio vlastitim terenskim iskustvom dugogodišnjega arhitekta-konzervatora, ispunjenim neposrednim doticajima s objektima u brojnim hrvatskim selima, autentičnim doživljajem naselja, stambenih i gospodarskih zgrada te uređaja, te svakako ne kao posljednje, susreta s njihovim stanarima i korisnicima.

***

Zdravko Živković je rođen 1948. godine u Radoniću, a na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1973. godine. Bavi se zaštitom kulturne baštine i istraživanjem tradicijskog graditeljstva o čemu je objavio više knjiga te desetke stručnih radova i članaka u časopisima i novinama. Već tri desetljeća djeluje u ustanovama za zaštitu spomeničke baštine u kojima se posvetio istraživanju i revitalizaciji tradicijske arhitekture.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Hrvatsko tradicijsko graditeljstvo, Zdravko Živković –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –