Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Christopher Isherwood

Samac

  • Nakladnik: Domino
  • Prijevod: Mira Gregov
  • 02/2014.
  • 143 str., meki uvez
  • ISBN 9789537730185
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

 

Roman "Samac" autora Christophera Isherwooda iz 1964. godine prati tijek jednog dana: George Falconer koji je prije osam mjeseci izgubio partnera u automobilskoj nesreći, budi se jedno jutro siguran u odluku kako ne može više živjeti bez Jima.

Uz mnoga razmišljanja o životu i njegovoj vezi s preminulim partnerom ova knjiga predstavlja jednu od najpoznatijih knjiga koja daje uvid u život gejeva u tom vremenu. Prema mnogima "Samac" je najbolje djelo ovog britanskog pisca.

Iza britanske rezerviranosti krije se velika količina tuge, bijesa kao i čiste usamljenosti – no ono što se otkriva je da čovjek koji voli može živjeti bez obzira na sve životne nepravde. Nakon pojave ovog romana Christopher Isherwooda, mnogi su bili šokirani iskrenošću, suosjećajnošću i dirljivošću pri portretiranju zrelog gej muškarca, a sam autor je više puta istaknuo kako se radi o omiljenom njegovom romanu koji je postao kultnim djelom o autsajderskom životu, prema kojem je Tom Ford snimio i vrlo uspješno ufilmljenje 2009.

 

Isherwoodov "Samac", objavljen 1964. godine, jedan je od prvih i najboljih romana s početaka suvremenog LGBT pokreta.

Edmund White

 

***

Britanski autor Christopher Isherwood u svojim djelima intimnim je svjedokom vremena, bilo to Berlina za uspona Hitlera ("Mr. Norris Changes Trains", "Goodbye to Berlin" koji je poslužio kao osnova za film "Cabaret"), kinesko-japanskog rata ("Jouney to War", napisan zajedno s pjesnikom W.H.Audenom) ili buđenja LGBT pokreta ("A Single Man").

Njegov vrlo široki krug suradnika uključivao je imena poput E.M Fostera (koji mu je bio mentorom), Aldousa Huxleya (s kojim je povremeno surađivao) te Trumana Capotea (na čiji "Breakfast at Tiffany’s" je izvršio utjecaj).

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –