Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Božidar Alajbegović ×

Vijest • 01.07.2018.

Tomislavu Žigmanovu i Božidaru Alajbegoviću nagrade 'Julije Benešić' za književnu kritiku

Manifestacija 21. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara završila je proglašenjem laureata nagrade 'Julije Benešić' za književnu kritiku. Ovogodišnji dobitnici su Tomislav Žigmanov i Božidar Alajbegović, dok je istoimena Povelja uspješnosti posthumno dodijeljena nedavno preminulom Vlastimiru Kusiku.
Kritika • 28.12.2017.

Božidar Alajbegović : Kratki pregled nekoliko značajnijih proznih knjiga hrvatske književnosti u 2017.

Među pojedinim knjigama u ovom osobnom izboru uočljiva je poveznica - društveno-socijalna analitičnost i kritičnost. Naime, živimo u vremenu izrazite socijalne raslojenosti i društvenih nepravdi te brojnih anomalija, na što pojedini autori upozoravaju transferirajući te negativne sastavnice društvene stvarnosti u tkiva svojih književnih djela. No, iako su te odrednice prevladavajuće, nikako nisu njihov...
Razgovor • 10.06.2013.

Kristian Novak : Nikada neću imati potrebu pisati o nečemu što mi nije blisko

Netko je rekao da je pripovijedanje temeljni postupak kojim ljudsko biće unosi smisao u svoje neposredno iskustvo i ja se s time u potpunosti slažem. Mislim i da pripovijedanje nadilazi neku puku organizaciju elemenata prisjećanja u konkretan logični niz, ono služi i popunjavanju rupa i objašnjavanju neobjašnjenog. Pa kad je tako, onda više ne možemo govoriti o objektivnosti (ako smo ikada i mogli).
Razgovor • 07.02.2013.

Davor Mandić : Zvuči kao dosadna mantra, ali bez čitanja nema pisanja

Javni interes, pogotovo u Hrvatskoj, je ko Jeti: svi znaju kako izgleda ali nitko normalan ga još nije vidio i doveo kod Stankovića u Nedjeljom u 2. Problemi nastaju i kod činjenice da neprofitnost sama po sebi nikako ne znači neovisnost, a da je profitnost najčešće upravo sinonim za ovisnost. Ali ne više političku, već ovisnost o oglašivačima. Uredničići po redakcijama komercijalnih medija...
Vijest • 29.04.2009.

'Nešto kao fleš' nova knjiga Božidara Alajbegovića

Prije nekoliko dana iz tiska je u izdanju zagrebačkog Litterisa, izašla nova knjiga riječkog književnog kritičara i našeg suradnika, Božidara Alajbegovića “Nešto kao fleš”. Knjiga donosi 70 kritika proznih knjiga domaćih autora/ica objavljenih između 2002. i 2009. pa stoga predstavlja svojevrstan književnokritički pregled stanja na domaćoj proznoj sceni u zadnjih nekoliko godina.