Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Književni petak ×

Najava • 31.03.2017.

Književni petak : Marx je bio u pravu? (kriza kapitalizma u 21. stoljeću)

Na tribini Književni petak, o aktualnosti Marxa i marksizma razgovaraju Katarina Peović Vuković i Damir Pilić, autori dviju recentno objavljenih knjiga koje obrađuju problematiku Marxovog mišljenja i marksizma. U razgovoru još sudjeluju Zvonko Šundov i Toni Prug, dvojica znanstvenih radnika čija se djelatnost odvija u svijetu Marxovih analiza.
Najava • 17.03.2017.

Književni petak : Forsiranje glazbene monotonije

Na Književnom petku će se razgovarati o odnosu mainstream medija i domaće glazbene scene, a sudjeluju pisac, književni i glazbeni kritičar Andrija Škare te Mislav Miličević, novinar Radija 101, organizator koncerata, DJ i glazbeni kritičar. Urednik i voditelj tribine je Dubravko Jagatić.
Najava • 24.02.2017.

Književni petak: Rod i rad u književnosti

Domaću književnost zapljusnuo je novi 'ženski val', a spisateljice progovaraju o dvostrukom pritisku patrijarhata i ekonomske nesigurnosti. Na Književnom petku o rodu i radu u suvremenoj književnosti govore Vedrana Bibić, Antonela Marušić i Ivana Rogar. Urednik i voditelj je Boris Postnikov.
Najava • 16.12.2016.

Imamo li žicu za domaću Žicu? (domaće i strane kvalitetne TV serije)

Što je to uopće kvalitetna TV serija, ima li je u Hrvatskoj te koji su uvjeti njene proizvodnje - što je kamen spoticanja tamo gdje postoji volja i znanje? O tim i drugim pitanjima, razgovaraju producenti hrvatskih dramskih uspješnica, Dario Vince i Miodrag Sila. Tribinu vodi Sanja Kovačević.
Najava • 02.12.2016.

Književni petak : Porez na kulturu

Na Književno petku bit će govora o poreznoj reformi i tome što ona znači za samostalne umjetnike u Hrvatskoj pa onda posljedično i za hrvatsku kulturu. Gostuju Srđan Sandić, pisac i novinar, Antonija Letinić, novinarka i glavna urednica Kulturpunkta i Nenad Bartolčić, urednik portala Moderna vremena.
Najava • 18.03.2016.

Književni petak: ART TERAPIJA - umjetnost je ljekovita

Književni petak bavit će se odnosom između umjetnosti i psihičkog zdravlja, odnosno načina na koji književno, ali i likovno, muzičko, fotografsko ili pak filmsko izražavanje može biti sredstvo razrješavanja raznih psiholoških konflikata. Gosti Književnog petka su Milan Košuta, Zora Subotić i Maja Ujević. Urednik i voditelj je Tonči Valentić.
Najava • 19.02.2016.

David Bowie : Transgresije vizualne umjetnosti

Po čemu je inovativno stapanje jezika, zvuka i slike u prostoru izvedbe u 'društvu spektakla', svojevrsno propitivanje samih temelja kasnog kapitalizma te možemo li zaključiti da je, kako navode neki autori, 'Bowie utjelovljena ideja suvremene umjetnosti na njezinome kraju'? - samo su neka od pitanja o kojima će biti govora na Književnom petku.