Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.03.2017.

Književni petak : Marx je bio u pravu? (kriza kapitalizma u 21. stoljeću)
Održava se
31.03.2017. u 20h

Marx u digitalnom dobu Peović Vuković Katarina

Marx nije mrtav? Kako i zašto? Na tribini Književni petak, o aktualnosti Marxa i marksizma razgovaraju Katarina Peović Vuković i Damir Pilić, autori dviju recentno objavljenih knjiga, koje, iako na različite načine, obrađuju problematiku Marxovog mišljenja i marksizma.

Damir Pilić knjigom "Marx nije mrtav" (Arkzin, 2016.) kroz novinarsko istraživanje života onih koju su do 1990. godine profesionalno proučavali i naučavali marksizam razotkriva iluzije i bijedu suvremene hrvatske povijesti, kao i aktualnost Marxove misli (pa i marksizma) čija budućnost ne prestaje.

Knjiga Katarine Peović Vuković "Marx u digitalnom dobu" (Durieux, 2016.), koristeći Marxovu kritiku kapitalističkog društva analizira problematiku medija u suvremenom društvu. Marxova misao nije za autoricu epistemološki instrumenti pored drugih, već upravo ključ za razumijevanje sadašnjosti. Njezina knjiga ne upućuje samo na aktualnost i plodonosnost Marxa i marksizma, već aktualizira i sam pojam dijalektički materijalizam.

Osim spomenutih autora, u razgovoru još sudjeluju Zvonko Šundov i Toni Prug, dvojica znanstvenih radnika čija se djelatnost odvija u svijetu Marxovih analiza.

Na Tribini saznajte je li marksizam koji stupa na scenu, nakon krize devedesetih, bogatiji za nove deklinacije Marxove misli i nove oblike njenog provođenja u praksu.

Urednik i voditelj tribine je Luka Bogdanić.


Tribina će se održati 31. ožujka u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –