Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Književni petak ×

Najava • 29.03.2019.

Književni petak: Književne nagrade i nagrađivanje

O književnim nagradama i njihovoj definiciji, razlikovanju nagrada i nagrađivanja, kao i o tome kako pojedine književne nagrade djeluju na percepciju književnih tekstova govorit će Tomislav Brlek, Kruno Lokotar i Hrvoje Tutek. Urednik i voditelj Književnog petka je Lovro Škopljanac.
Najava • 08.03.2019.

Književni petak: Čitati, pa makar i – reklamu!

Kako i koliko reklame i copywriteri kreiraju svijet u kojem živimo? Imaju li takvi, strogo primijenjeni, reklamni tekstovi i neku umjetničku vrijednost? O temi će razgovarati gosti: Lana Cirkveni, Nebojša Grbačić i Luka Ostojić. Urednik i voditelj Književnog petka je Andrija Škare.
Najava • 15.02.2019.

Književni petak: 'Dobri loši' i 'loši dobri' književni tekstovi

Nova, 64. sezona tribine Književni petak započinje s četiri nova urednika: Mirelom Priselac, Hrvojem Pukšecom, Andrijom Škarom i Lovrom Škopljancem. Sezonu otvara Lovro Škopljanec u petak 15. veljače u Galeriji Kupola Gradske knjižnice, s temom 'Dobri loši' i 'loši dobri' književni tekstovi.
Najava • 07.12.2018.

Književni petak: Camus vs. Sartre: ljevica i nasilje

Tribina Književnog petka održat će se na temu 'Camus vs. Sartre: ljevica i nasilje'. Rasprava će se usmjeriti na pitanje o spremnosti ljevice da se obračuna s nasiljem u vlastitim redovima, te na problem slobode govora i prisutnost diskurzivnog nasilja koje se ogleda u pokušaju isključenja neistomišljenika iz javnog prostora.
Najava • 23.11.2018.

Književni petak - Prijevodi za djecu: najgori ikad?

Tribina Književni petak posvećena je opadanju kakvoće jezika u prevedenim sadržajima namijenjenima djeci. O potrebi da se djeci od najmanjih nogu ponude kvalitetni jezični sadržaji kako bi stasali u upućene i senzibilizirane govornike hrvatskoga jezika govorit će Anda Bukvić i voditeljica Književnog petka Petra Mrduljaš.
Najava • 25.05.2018.

'Rasprodano' na Književnom petku - gosti Duško Ljuština i Ante Tomić

Peta tribina Književnog petka u 63. sezoni pod nazivom 'Rasprodano!', u kojoj će urednik i voditelj Nikola Petković razgovarati s Antom Tomićem i Duškom Ljuštinom, održat će se u petak, 25. svibnja Gradskoj knjižnici u Zagrebu (Galerija Kupola), s početkom u 20 sati.
Najava • 13.04.2018.

Književni petak o ženama i književnosti uz Milanu Vuković Runjić i Maju Gregl

Treća tribina Književnog petka u 63. sezoni, 'Žene i književnost: Maja Gregl', u kojoj će urednica i voditeljica Milana Vuković Runjić razgovarati sa spisateljicom i dramaturginjom Majom Gregl održat će se u petak, 13. travnja s početkom u 20 sati.