Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Književni petak ×

Najava • 01.12.2023.

Književni petak: Književnost i rat

Na tribini Književni petak koja nosi radni naslov 'Književnost i rat' gostuju Anera Ryznar, profesorica na Katedri za stilistiku, Tomislav Brlek, profesor na Katedri za opću povijest književnosti, oboje s Filozofskog fakulteta, te Jerko Bakotin, novinar i publicist. Razgovor, koji će moderirati Đurđica Čilić, bit će posvećen književnosti koja se piše u ratu i o ratu.
Najava • 10.11.2023.

Književni petak: Stroga mjera pjesničke slobode

Tribina Književni petak održat će se 10. studenoga u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, na temu: Stroga mjera pjesničke slobode: poezija u prijevodu i prepjevu. O (ne)razrješivim dvojbama prijevoda i prepjeva poezije, a posebno one vezanog stiha – s rimom i jasnim metrom – razgovarat će Snježana Husić, Goran Čolakhodžić i Anda Bukvić Pažin.
Najava • 31.03.2023.

Književni petak: Čitaj(mo)! poeziju – drugačiji formati poezije za publiku

O mogućnostima donošenja poezije na drugačiji način pred publiku, kao i formatima kojima se bave – radijem i glumačkim izvedbama – razgovarat će spisateljica Irena Matijašević, urednica na Trećem programu Hrvatskog radija te glumica Gordanom Gadžić, koja je pokrenula uspješan projekt 'U traganju za izgubljenom poezijom'. Tribninu vodi Monika Herceg.
Najava • 21.11.2022.

Književni petak: Kulturna politika Zagreba, izazovi, projekti, zamke

Kako izgleda nova kulturna strategija Zagreba? Tko je stvara, kada će biti gotova i koji će biti njezin smjer? Koje će novosti donijeti u kulturni život grada saznajte na tribini Književni petak na kojoj će gostovati Emina Višnić, nova pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo. Tribinu vodi Andrija Škare.
Najava • 15.10.2021.

Tribina Književni petak: 'Suvremeni imperativ ljepote'

Tribina Književni petak pod nazivom 'Suvremeni imperativ ljepote' održat će se u petak, 15. listopada u Gradskoj knjižnici u Zagrebu. Na tribini će biti zastupljeni različiti pogledi na transformaciju mišljenja lijepoga danas, a sudionici će raspravljati na koje se sve načine imperativ ljepote reflektira u umjetnosti i estetskoj medicini.
Najava • 23.10.2020.

Retrospektivni kviz o Književnom petku – Za dobra stara vremena

Najstarija književna tribina u Zagrebu, Književni petak, u ovoj godini slavi 65. godina kontinuiranog održavanja. Tim povodom organiziran je online kviz 'Za dobra stara vremena – retrospektiva', koji otkriva niz zanimljivosti iz dugogodišnje povijesti održavanja tribine. Kviz se može rješavati od danas, 23. listopada do 6. studenog kada će se održati nova tribina uživo.
Najava • 13.03.2020.

Književni petak: Suvremeni imperativ ljepote

TRIBINA JE ODGOĐENA! Na tribini će biti zastupljeni različiti pogledi na transformaciju mišljenja lijepoga danas, a sudionici će raspravljati na koje se sve načine imperativ ljepote reflektira u umjetnosti, modi i estetskoj medicini. Sudjeluju Željana Bolanča, Frano Dulibić i Petra Krpan, a urednik i voditelj je Goran Sunajko.