Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Književni petak ×

Najava • 26.03.2021.

Književni petak: Patanjalijeve Yoga Sutre i nove interpretacije

Književni petak posvećen je Patanjalijevim Yoga sutrama, drevnim spisima indijske samkhya filozofije, kapitalnom djelu indijske misli, koje je objavljeno početkom 2019. u novom izdanju, u prijevodu i komentaru prevoditelja i filozofa Domagoja Orlića. Urednica i voditeljica Književnog petka Sanja Baković ugostit će Domagoja Orlića.
Najava • 26.02.2021.

Književni petak : Tradicija, baština i ideologija

O transformacijama shvaćanja kulturne baštine, književnosti i umjetnosti od devedesetih naovamo, primjerima proizvodnje znanja suprotstavljenog ideološkom konsenzusu, kao i o međunarodnim raspravama o dekolonizaciji i depatrijarhalizaciji kulture, govorit će Sanja Horvatinčić, Dinko Kreho i Ana Kutleša.
Najava • 27.11.2020.

Književni petak: Europska prijestolnica kulture – kad se podvuče crta

Iskustva gradova koji su ponijeli titulu europskih prijestolnica kulture različita su. O tome kakva je europska prijestolnica kulture bila Rijeka te je li prilika iskorištena ili propuštena svoja viđenja sučeljavaju i dijele: Valerij Jurešić, Irena Kregar Šegota i Igor Mavrin. Urednik i voditelj Književnog petka je Roman Simić.
Najava • 06.11.2020.

Književni petak: Smisao egzistencije – 60 godina Sartrea na Petku

Treća ovogodišnja tribina Književnog petka na temu 'Smisao egzistencije: 60 godina Sartrea na Petku', održat će se 6. studenog u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, a tribinu će biti moguće pratiti i preko Zooma. Sudjeluju Tomislav Brlek, Nenad Ivić i Maja Zorica. Urednik i voditelj Književnog petka je Goran Sunajko.
Najava • 23.10.2020.

Retrospektivni kviz o Književnom petku – Za dobra stara vremena

Najstarija književna tribina u Zagrebu, Književni petak, u ovoj godini slavi 65. godina kontinuiranog održavanja. Tim povodom organiziran je online kviz 'Za dobra stara vremena – retrospektiva', koji otkriva niz zanimljivosti iz dugogodišnje povijesti održavanja tribine. Kviz se može rješavati od danas, 23. listopada do 6. studenog kada će se održati nova tribina uživo.
Najava • 25.10.2019.

Književni petak: Film i(li) istina

Tribina Književnog petka bavi se vječnim pitanjem o odnosu filma i povijesnih činjenica. U ovoj dekonstrukcijsko-filmaškoj tribini sudjeluju Nebojša Slijepčević, redatelj i scenarist 'Srbenke' te Silvestar Mileta, povjesničar iza scenarija 'Dnevnika Diane Budisavljević'.
Najava • 04.10.2019.

Književni petak: Danas sam bacila radio kroz prozor!

Naziv nove tribine Knjževnog petka na kojoj će se govoriti o glazbi u hrvatskom radijskom eteru aludira na hit grupe Film 'Neprilagođen'. Razgovarat će se o zastupljenosti hrvatske muzike na radiju, kao i one iz regije, osobito u odnosu na inozemnu, imajući na umu i zakonsku regulativu. Urednica i voditeljica Književnog petka je Mirela Priselac Remi.