Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.10.2021.

Tribina Književni petak: 'Suvremeni imperativ ljepote'
Održava se
15.10.2021. u 20h

Tribina Književni petak održat će se u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu 6 (Zg), u čitaonici na 1. katu, u petak, 15. listopada u 20 sati pod nazivom Suvremeni imperativ ljepote.

Od grčkih se izvora pojam lijepoga vezivao uz smisao kozmosa koji je podrazumijevao harmoniju (kozmos je skladno uređen), pa riječ "kozmetika" danas označava radnje dovođenja lica i tijela u skladnu formu, nasuprot viškovima i nepravilnostima (deformacijama, asimetrijama, disproporcionalnostima). S druge strane, u pojedinim se umjetničkim pokretima modernizma razvila afirmacija "ružnoga" kao protesta kozmičkoj ljepoti, odnosno umjetnost je izražavala važnost upravo tih "viškova" i "nepravilnosti" koji odstupaju od kanona ljepote, a u kojima se događa smisao umjetnosti kao emancipacijskog zahtjeva za autentičnošću.

Na tribini će biti zastupljeni različiti pogledi na transformaciju mišljenja lijepoga danas, a sudionici će raspravljati na koje se sve načine imperativ ljepote reflektira u umjetnosti i estetskoj medicini. (G. S.)

Sudionici: Željana Bolanča, Frano Dulibić
Urednik i voditelj Književnog petka: Goran Sunajko

Događaj će se prenositi i putem Youtube kanala Knjižnica grada Zagreba.

Prijave za dolazak u knjižnicu na OVOJ poveznici, do popunjenja mjesta.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –