Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.09.2020.

11. festival Zagreb, grad poezije – Znakovi za Vladu Gotovca
Održava se
18.-20.09.2020.

11. festival Zagreb, grad poezije – Znakovi za Vladu Gotovca održat će se od 18. do 20. rujna 2020. godine u organizaciji Teatra poezije. Ovogodišnji festival u znaku je Vlade Gotovca, velikog pjesnika, esejista, filozofa, kritičara, nenadmašnog govornika i lirskog političara.

Festivalom će se obilježiti 90. obljetnica rođenja i 20. obljetnica smrti Vlade Gotovca.

Vlado Gotovac bio je osoba složena od više drugih. Kroz opus autora, film, glazbu, sliku i glumačko umijeće bit će predstavljena Gotovčeva epoha i ritmovi njegova nemira. Gotovac je živio sudbinu Ujevića, iščupanog u oluji koju je nadvikao. Pun riječi!. Oba su pjesnika odrasla u bliskom okružju; Tin je rodom iz Vrgorca, Gotovac iz Imotskog, a najveći dio života proveli su u Zagrebu. Gotovac je ispisao svoju biografiju u Okružnom zatvoru u Zagrebu, Gradiški i Lepoglavi, u koje ga je smjestila njegova najiskrenija ljubav prema domovini. Gotovac je želio živjeti u normalnom svijetu, onom koji se mora mijenjati iz ljubavi, a ne iz mržnje. 

Ako je poezija sposobna nešto oduzeti buci i bijesu vijeka, ona to može jedino govorom koji radi na tišini. Vlado Gotovac kao pjesnik i nenadmašni govornik otkrivao nam je čudo riječi. Ostao je u memoriji hrvatske kulture kao posebna sudbina. Osudili su me na sedam godina šutnje. Moj san će s mojom patnjom postati glasniji. 

Teško je povjerovati da se o pjesniku, filozofu, polemičaru, političaru i etičaru Vladi Gotovcu i danas u Hrvatskoj ipak najradije govori – šutnjom (Tea Benčić Rimay). 

Ovogodišnjim festivalom nakratko prekidamo šutnju o Vladi Gotovcu, a našim programima radimo na umjetničkom višeglasju i spajamo Grad i Pjesnika – bez pjesnika nema gradova.

Kulture se mjere poletom stiha pa je Festival prigoda da se u našoj sredini osnaži uloga pjesništva.

Goran Matović, autor Festivala Zagreb, grad poezije: 

Program:

​u 18 sati:

Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb
Otvaranje festivala
Crni princ
Sudjeluju: Rade Šerbedžija, Ozren Grabarić, Dijana Vidušin, Dinka Vuković, Nikša Marinović, Ana Gotovac, Bogdan Žižić, Goran Matović 
Vokalni ansambl ANTIPHONUS: Anabela Barić, Monika Cerovčec, Martina Borse, Franko Klisović, Siniša Galović i Tomislav Fačini

Fragmenti filma Bogdana Žižića Vlado Gotovac – Moj slučaj
Fragment radijskog razgovora Vlado Gotovac / Zlatko Madžar
Autor događanja: Goran Matović

u 20 sati:

Stan Vlade Gotovca – Virtualna šetnja
 

u 12 sati:

Matica hrvatska, Matice hrvatske 2
Znakovi za Hrvatsku
Sudjeluju: Stipe Botica, Ana Gotovac, Vladimir Krpan, Iva Körbler, Zlatko Madžar,
Goran Matović

Mladen Tarbuk: klavirska skladba Za Vladu (2001.)
Izvedba: Vladimir Krpan

Gotovčev likovni krug
Mala, ali znakovita izložba prezentirat će djela umjetnika koje je Vlado Gotovac imao u intimi svojeg doma i radnog prostora, one umjetnike o kojima je najviše pisao u esejima, pjesmama i posvećenim govorima njihovim djelima između 1963. i 1995. Ferdinand Kulmer, Edo Murtić, Ksenija Kantoci, Zlatko Prica, Frano Šimunović, Šime Vulas, Raul Goldoni, Dušan Džamonja, Miljenko Stančić, Nives Kavurić Kurtović, Nikola Koydl, Ivan Lovrenčić, Ivo Šebalj… važan su dio Gotovčevog svakodnevnog ambijenta i emotivnog obzora.
Odabir i likovni postav: Iva Körbler

u 18 sati:

Markov trg
Moj slučaj - monodrama fragmenti
Dramatizirao, režirao i glumi: Boris Svrtan
 

u 20 sati:

Treći program Hrvatskog radija
Između trenutka i vječnosti
Gostovanje Vlade Gotovca u emisiji Klasična večer zagrebačkih šišmiša 16. travnja 2000.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –