Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.11.2020.

13. međunarodni festival književnosti Dani prijatelja knjige
Održava se
20.-21.11.2020.

Trinaesti međunarodni festival književnosti „Dani prijatelja knjige“ održat će se 20. i 21. studenog 2020. u Rijeci, u organizaciji Hrvatskoga književnog društva. 

Festival se otvara u petak u 18 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a uz predstavljanje knjiga i književnika bit će dodijeljene i godišnje nagrade društva. 

Dobitnici godišnjih nagrada su:

Međunarodna nagrada „Književno pero“ za 2020. dodijelit će se književniku Miljurku Vukadinoviću iz Beograda. Nagrada se dodjeljuje za dugogodišnje književno stvaralaštvo, te promicanje kulture i suradnje između pojedinca i društava. 

Hrvatsko književno društvo ove je godine pokrenulo još dvije književne nagrade: Nagradu „Borivoj Bukva“ za najbolju zbirku haiku poezije i Nagradu „Fikret Cacan“ za najbolju knjigu prijevoda u nakladi HKD-a, od iduće godine nagrade će se proširiti i izvan naklade HKD-a i postati i međunarodne. 

Nagrada „Borivoj Bukva“ za najbolju haiku zbirku, dodijelit će se autorici Ljiljani Dobri iz Šibenika za knjigu „Čipka od inja“. 

Nagrada „Fikret Cacan“ za najbolju knjigu prijevoda za 2020. dodijelit će se prof. Velimiru Žigi iz Zadra za knjigu „Drugačiji prijevodi“.

Nagrada „Josip Eugen Šeta“ za najbolji neobjavljeni rukopis dodijelit će se zadarskoj književnici Žaklini Kutiji za rukopis „Riječi s vrha vala“.

Nagrada „Književno pero“ za Knjigu godine u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2020. godinu dodijelit će se korčulanskom pjesniku Srđanu Duhoviću, za pjesničku monografiju „Nisam čovjek, nego sam vrač“.

Nagradu „Književno pero“ za Knjigu godine izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2020. godinu dobila je Antologiji Jutra poezije 2010-2020. Nakladnik je Udruga Jutro poezije Zagreb, a urednici su Nikica Krajina i Željko Buklijaš.

Nagrada „Književno pero“ za najbolju zbirku pjesama u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2020. godinu dodijelit će se pjesniku Ivanu Šapanjiću za zbirku pjesama „Umrijet ću kao što pjesnici umiru“.

Nagrada „Književno pero“ za najbolju zbirku pjesama izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2020. godinu dodijelit će se kantautoru Milku Kišu iz Zagreba za zbirku pjesama „Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada“.

Nagrada „Književno pero“ za najbolji prvijenac u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2020. godinu dodijelit će se autorici Mariji Lisac za svoj roman „Prorok psovke“.

Uz program Festivala koji će se održati uživo, dio međunarodnog programa održat će se virtualno, uz sudjeluju preko 30 autora iz svijeta. Više informacija o autorima potražite na Fb stranici Dani prijatelja knjige Rijeka.

Program:

Petak, 20.11.2020.

Gradska vijećnica grada Rijeke (Korzo 16)

18 sati – otvaranje Festivala književnosti 2020.

– dodjela nagrada Društva, predstavljanje nagrađenih autora i knjiga 
– međunarodni poetski maraton – putem videa


Subota 21.11.2020.

Hala Exportdrva (Grobnička riva)

11:00 – 13:00 – Riječka književna jutra – predstavljanje nagrađenih knjiga i književnika i poetski maraton članova Hrvatskog književnog društva i prijatelja 

19:00 – Otvaranje dana Makedonske kulture i drugi dio 13. međunarodnog festivala književnosti „Dani prijatelja knjige“ Rijeka 2020. u organizaciji Hrvatskog književnog društva i MK – Ilinden, Rijeka

Program:

– Zoran Majstorović – solo glazba
– otvaranje samostalne izložbe fotografija „Čovjek u prostoru“ autorice Gordane Kvajo
– uvodna riječ mr.sc. Biljane Stojanovski, lektorice za makedonski jezik
– tema: Marko Cepenkov (1829-1920.), najveći sakupljač makedonskih narodnih umotvorina
– predstavljanje nagrađenih knjiga i književnika, uz petski maraton

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –