Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 13.12.2005.

20.000 učitanja Chomskog
Održava se
01.01.1901.

Ovih dana je premašena brojka od 20.000 posjetitelja mrežnih stranica projekta "Besplatne elektroničke knjige" koji su, djelomično ili u cijelosti, učitali knjigu "Mediji, propaganda i sistem" Noama Chomskog, koja je prije dvije godine objavljena u suradnji DPKM-a i biblioteke "Što čitaš?".

Knjigu članaka, predavanja i intervjua Noama Chomskog "Mediji, propaganda i sistem", koja je svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija kojima se Chomsky bavi više od 30 godina, biblioteka "Što čitaš?" objavila je 2002. godine, što je bio prvi u nizu prijevoda na hrvatski "političkih" knjiga Noama Chomskog, najpoznatijeg svjetskog lingvista i najutjecajnijeg intelektualca na svijetu, prema ovogodišnjoj anketi uglednih časopisa "Prospect" i "Foreign Policy". Knjiga "Mediji, propaganda i sistem" objavljena je u nakladi od 1000 komada i rasprodana u svega nekoliko mjeseci.

Ubrzo nakon toga objavljeno i drugo izdanje, a u suradnji s Društvom za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) knjiga je 2003. godine objavljena i kao besplatno elektroničko izdanje dostupno internet korisnicima na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige". Objavljivanje elektroničkog izdanja pratilo je i povećanje prodaje tiskanog izdanja. U međuvremenu je rasprodano i drugo tiskano izdanje, tako da je trenutno knjiga dostupna jedino u svojoj besplatnoj elektroničkoj verziji na internetskoj adresi www.elektronickeknjige.com.

Besplatni Chomsky je od samog objavljivanja postao najčitaniji naslov u okviru projekta, tako da je ovih dana premašena brojka od 20.000 čitatelja ove besplatne elektroničke knjige. Osim Chomskog, u okviru projekta "Besplatne elektroničke knjige" objavljeno je još 30 knjiga, mahom suvremenih hrvatskih pjesnika i prozaika.

Mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige", kojima je ove godine ugledni IT časopis PCChip dodijelio laskavu titulu "Best of HRnet 2005", tijekom 2004. godine pristupilo je 75.000 posjetitelja. Ove godine ta brojka je premašena je u prvih devet mjeseci, tako da se očekuje da će godišnja posjeta premašiti 100.000!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –