Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: S.V. - MV • 11.08.2014.

24. Croatia rediviva
Održava se
08.08.2014.

Drago Štambuk

U petak 8. kolovoza u Selcima na otoku Braču održana je 24. Croatia rediviva, svehrvatska pjesničko-jezična smotra koja se temelji na trojedinstvu hrvatskog jezika zasnovanog na zlatnoj formuli ČA-KAJ-ŠTO. Svečana večer započela je otkrivanjem ploče prošlogodišnjem laureatu Branimiru Bošnjaku, na kojoj je osvanuo odabrani stih: "Sve je oko nas već je moralo dobiti dušu."

Na ovogodišnjoj manifestaciji nastupilo je dvadesetak pjesnika, od čakavskih poput Zvonimira Sutlovića i Vlaste Vrandečić-Lebarić preko štokavskih, poput Ivane Šojat, Marka Gregurai i Nevenke Nekić do kajkavskih, kao što su Božica Brkan, Vera Grgac i Ernest Fišer. Uz brojne bračke pjesnike: Katarinu Jakšić, Sanju Mošić, Vesnu Trutanić i Silviju Buvinić, nastupili su i pjesnici koji žive izvan domovine poput Antona Kikaša iz Kanade i Tomislava Žigmanova iz Vojvodine.

Dosadašnji oliveati, Vlasta Vrandečić-Lebarić i Branimir Bošnjak, zajedno s utemeljiteljem Dragom Štambukom, izabrali su novog oliveata, Ernesta Fišera, varaždinskog pjesnika i esejista, kojega je utemeljitelj ovjenčao maslinovim vijencem. Ovjenčani oliveat održao je govor zahvale, te ponovno naglasio važnost zlatne formule hrvatskog jezika. 

U sklopu manifestacije predstavljena je nova knjiga iz biblioteke "Selački korijeni", pod nazivom "100 godina Tolstoja u Selcima". Djelo je nastalo povodom stogodišnjice Tolstojeva spomenika u Selcima,  autora Neve Ursić i Ive Vukovića.

Selca tako kroz pjesnički vatromet  nastavljaju svoju dugogodišnju tradiciju obilježavanja hrvatskoga jezičnoga zajedništva kroz sve njegove dionice – čakavsku, kajkavsku i štokavsku, s naglaskom na njihove integrirajuće potencijale.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –