Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 25.04.2019.

3. Mediteranski festival knjige od 8. do 12. svibnja 2019. u Splitu
Održava se
08.05.-12.04.2019.

Mediteranski festival knjige; ilustracija: Tisja Kljaković Braić

MFK - Mediteranski festival knjige, najveći dalmatinski sajam knjiga prodajno-festivalskog karaktera kojeg organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, a čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split održat će se od 8. do 12. svibnja 2019. na više od dvije tisuće metara kvadratnih prostora Velike dvorane SC-a Gripe.

​Rekordnih stotinjak izlagača nudit će knjige snižene i do sedamdeset posto, a u toj je ponudi preko 10 tisuća naslova. Ulaz je kao i uvijek besplatan, a u pet dana trajanja Festivala moći ćete razgledati najnovije uspješnice, a tu su i tri druge pozornice gdje će se odvijati program. 

Pripremljeno je pedeset programskih aktivnosti, otvorene su prijave za dječje likovne i edukativne radionice (robotike, stripa, kreativnog razmišljanja…), čiji termini se mogu pronaći ovdje. Uz večernji program (stand up komedija, čitanje, putopisi…) očekuje nas čak 35 promocija najnovijih djela nagrađivanih i priznatih autora. 


Prvi dan festivala  na rasporedu je „In Memoriam za Jakšu Fiamenga“. Slijede promocije: Marko Pogačar ("Zemlja Zemlja") i Damir Karakaš ("Proslava"). Putem e-mail adrese  otvorene su prijave za „Petominutljetku“, program čitanja svoje ili tuđe poezije i/ili proze, a koji će se održati u Cukarinu na Gripama. 

Drugi dan festivala nosi nogometni predznak – očekuje nas promocija knjige Aleksandra Holige „Nogomet narodu“, ali i „Vatreni u Rusiji“ Ivice Pezelja. Nikola Petković predstavit će roman „Put u Gonars“, a iz programa „Mudri libri“ valja izdvojiti dijelo „Robert Adam and Diocletian's Palace in Split“. Navečer u Cukarinu s knjigom o sastavu Elemental „Sve, samo ne romantika“ gostuju njen autor Marko Podrug te glazbenici Remi i Shot.

Treći dan festivala započinje slikovnicom o antičkim filozofima, nastavlja se promocijama „Gdje Perun spava: Jadranske legende“ Dragana Ogurlića i Voje Radoičića, slijedi „Mlada misa“ Vedrana Kukavice, „Turbofolk“ Viktorije Božine i „Trideset deveti maj“ Marka Tomaša. Tu je i panel rasprava o potrošačkoj kulturi u Jugoslaviji. Večernji program u Cukarinu pripada fotografu i putopiscu Jurici Galiću Juki. Predstavit će projekt „70 država u 10 godina“. 

Četvrti dan festivala svoju stotu knjigu „Bakrene sove“ predstavit će Pavao Pavličić. Promocije će održati Danijel Žeželj, Olja Savičević Ivančević i Jelena Paljan ("Ljeto i divljaci"); Nikša Sviličić ("Druga strana slutnje"), Matko Marušić ("Mi Hrvati"); Ula Reić ("Čovječuljci"),  Nataša Jukić i Dona Tomić ("Biseri prosuti morem"). U festivalskom programu „Kolibrić“ naći će se performans Kikica i Donko, a Rezidencija kurs predstavlja Anju Golob. Bit će tu i panel diskusija „Jelena Ivanišević: od kuharice do književnosti“. U Cukarinu će nastupiti stand up komičari Saša Norris i Nikola Jovović

Peti dan festivala održat će se književni intervju “2 U 2” s Julijanom Matanović. U događanju “Književna prevoditeljica u vašem gradu” gostovat će Patricija Horvat. Promocije knjiga održat će Mirjana Mrkela ("Mi smo dva svijeta") i Slobodan Novković ("Carpathia – brod heroj u sjeni Titanica"). 

MFK je otvoren do nedjelje, 12. svibnja. Radno je vrijeme u srijedu, četvrtak i nedjelju je od 10 do 20 sati, a u petak i subotu od 10 do 21. ULAZ JE BESPLATAN na sve programe.

Više informacija potražite na internetskoj stranici MFK-a, Facebooku te na Instagramu.

***


Mediteranski festival knjige organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Mediteranski festival knjige organizira se uz potporu brojnih partnera kao što su Turistička zajednica Grada Splita, Sveučilište u Splitu, Studentski centar Split, Javna ustanova Športski objekti Split, Hotel Zagreb - Split, Cukarin Gripe, Slobodna Dalmacija, Europlakat, Mandis, Hrvatska pošta, Laško, CineStar, Barcaffè, CedevitaGo i Kala.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –