Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.04.2010.

32. Dani znanstvene fantastike u Zagrebu - Sferakon 2010
Održava se
23.04.2010.

U petak 23. travnja 2010, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu započinje trodnevna najveća i nastarija konvencija znanstvene-fantastike u jugoistočnoj Europi - SFeraKon 2010.

Ovogodišnji SFeraKon, 32. po redu, poklapa se sa dva velika nesvakidašnja i krajnje neočekivana događaja – najavom američkom predsjednika Baraka Obame da su Amerikanci nakon 50 godina spremni na idući veliki korak u svemiru slanje čovjeka na Mars i prizemljenju svih aviona nad Europom zbog oblaka vulkanskog pepela s Islanda. Stoga je SFeraKon 2010. u znaku steampunka i space opere.

Space operu kao znanstvenofantastični žanr karakterizira maštovitost načina na koje se putuje kroz svemir, što će morati biti odlika i američkog putovanja na Mars, koje je za ljudsku posadu iznimno zahtjevno. S druge strane, steampunk kao žanr karakterizira, između ostaloga, i uporaba alternativnih goriva koja su danas više nego aktualna imajući u vidu da se motorima pokretanim fosilnim gorivima ne može nadlijetati Europa.

SFeraKon 2010., koji organizira udruga SFera uz podršku Grada Zagreba i Zagrebačkog foto kino saveza, ove godine ima dva počasna gosta.

Strani počasni gost SFeraKona 2010 je britanski SF pisac Ian McDonald, dobitnik brojnih nagrada, uključujući Huga, Locusa, Dick, Kurt Laawitz, te nekoliko nagrada BSFA-e. Najpoznatiji je po romanima i novelama na temu space opere, nanotehnologije i cyberpunka, a omiljen među ne-engleskom publikom zbog smještanja svojih romana u južnu Ameriku (Brasyl) i Aziju (The River of Gods).

Počasna domaća gošća SFeraKona 2010. je Milena Benini, ugledna teoretičarka znanstvenofantastične književnosti, te plodna SF spisateljica, posebno u žanru steampunka. Benini je višestruka dobitnica prestižne domaće žanrovske nagrade SFERE, koju je osvojila i ove godine za priču "Plešimo zajedno pod polariziranim nebom“.

Središnji događaj SFerakona 2010 je svečana skupština u okviru koje će se, u subotu 24. travnja u 20:00 sati, uručiti nagrade SFERA te SFERICE - nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove. Nagrade će uručivati počasni gosti, Milena Benini i Ian McDonald.

Po prvi put u goste SFeraKonu dolazi i cijenjeni hrvatski astronom i voditelj zvjezdarnice u Višnjanu, Korado Korlević, čija je zvjezdarnica trenutno 13. po redu najproduktivnijih tragača za asteroidima. Korado će s obzirom na retro temu konvencije držati predavanje o astroarheologiji.

Među znanstvenim predavanjima posebno izdvajamo i ono Davora Horvatića, omiljenog SFeraKonskog predavača, koji će ove godine pričati o kvantnom samoubojstvu i besmrtnosti, dok će se Dejan Vinković, docent na Odjelu za fiziku PMF-a u Splitu, udarima asteroida na zemlju.

SFeraKon će ove godine, osim hrvatskih znanstvenika i žanrovskih udruga, imati i niz gostiju iz regije. Naime, u goste dolaze mladi sarajevski SF klub "SASFC – Sarajevo Science Fiction Club" s vrlo zanimljivim program predstavljanja bosanskog SF-a, te Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" iz Beograda s brojnim zanimljivim gostima, među kojima je i Goran Skrobonja, jedan od najrelevantnijih žanrovskih izdavača, pisac i prevoditelj žanrovske literature u Srbiji.

Njegova je izdavačka kuća Paladin objavit će srpski prijevod romana "Brasyl" Iana McDonalda neposredno prije početka SFeraKona.

Naravno, nije sve u književnosti i znanosti: organizirane su i igraonice, turniri i demonstracije RPG igara, sajam knjiga, tematske izložbe, kvizovi, igre i radionice, kao što su Grunfova radionica u nedjelju, kreativna radionica izrade steampunk naprava i nakita, te radionica pisanja steampunk romana.

Službeni web Sferakona: www.sferakon.org 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –