Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 16.08.2006.

35. seminar Zagrebačke slavističke škole

Od 21. kolovoza do 3. rujna 2006. u Dubrovniku će se održati jubilarni 35. seminar Zagrebačke slavističke škole, institucije koja od 1972. promiče hrvatski jezik književnost i kulturu među studentima, profesorima i prevoditeljima s raznih strana svijeta. Zagrebačka slavistička škola je bila i ostala hrvatski kulturni ambasador, kao što su i njezini polaznici postali i ostali iskreni zaljubljenici u hrvatsku kulturu i Hrvatsku kao zemlju.

Na njezinim seminarima započinjale su karijere prevoditelja hrvatske književnosti, uglednih profesora na raznim sveučilišnim katedrama, a neki od polaznika i doslovno su postali diplomati posebno naklonjeni Hrvatskoj. Dosad je na Školi sudjelovalo oko 2300 polaznika iz više od pedeset zemalja.

Na 35. seminaru sudjelovat će 85 polaznika iz 25 zemalja. Za njih je pripremljen iznimno bogat i raznovrstan program. U deset lektorata i proseminara, u koje će se polaznici uključivati ovisno o razini poznavanja hrvatskoga jezika ili, pak, interesima, ponuđene su koverzacijske vježbe različitih stupnjeva, mini-kolegiji o hrvatskoj drami, prozi i suvremenome pjesništvu, historiografske priče povijesti Dubrovnika i glagoljskoga pisma…

Uz lektorate i proseminare, nastavni dio Škole nudi i dva ciklusa predavanja – jezikoslovni i književni. Naslov jezikoslovnoga ciklusa je «Jezik i književni tekst». Njegov voditelj, prof. dr. Ivo Pranjković osmislio je niz predavanja koja će ovu komplesnu i iznimno aktualnu temu osvijetliti iz različitih aspekata. Uz ostalo, bit će riječi o tipovima diskurza i tekstova, o odnosima jezične norme i beletrističkoga stila, o statusu stilskih figura u literarnim djelima, jeziku fikcije, jezičnim specifičnostima pojedinih književnih žanrova... Predavači će biti: Ivo Pranjković, Josip Silić, Dubravko Škiljan, Krešimir Bagić i Lada Badurina.

Naslov književnoga ciklusa je «Ideologije i ideologemi hrvatske književnosti». Njegov voditelj prof. dr. Krešimir Nemec osmislio je niz predavanja koja će književne prakse motriti (i) kao poprište borbe ideoloških snaga koje umjetničku riječ usmjeravaju spram pragmatičkih ciljeva. Ciklus će, među inim, tematizirati antiturski ideologem u hrvatskoj književnosti, odnos pravaštva spram literature, jugoslavensku ideju, 'lijevo' i 'desno' u hrvatskim književnim praksama, antimodernističke ideologeme te ideologme hrvatske književnosti u Domovinskome ratu. Predavači će biti: Stanko Lasić, Krešimir Nemec, Andrea Zlatar, Davor Dukić, Milovan Tatarin i Zoran Kravar.

Kulturološki dio Zagrebačke slavističke škole, koji je osmislio voditelj Škole Krešimir Bagić, posredovat će sudionicima informacije o hrvatskoj kazališnoj, filmskoj, književnoj i intelektualnoj suvremenosti. Uz ostalo, sudionici seminara će gledati predstavu «Sveti Vlaho, Blasius, Blaž» Luke Paljetka i Zlatka Boureka, film «Oprosti za kung fu» Ognjena Sviličića, imat će prilike bolje upoznati i razgovarati s piscem Miljenkom Jergovićem i književnim znanstvenikom Stankom Lasićem. Težište kulturološkoga dijela programa ove je godine stavljeno na poeziju.

Zagrebačka se slavistička škola po prvi puta pojavljuje kao izdavač jednog kapitalnog djela. Riječ je o antologiji suvremenoga hrvatskog pjesništva «Utjeha kaosa» koju je sastavio pjesnik, pripovjedač i kritičar Miroslav Mićanović. Antologija će biti neposredan povod dvjema pjesničkim večerima u Palači Sponza na kojima će nastupiti osmero pjesnika različitih generacija i poetika (Luko Paljetak, Nikica Petrak, Zvonimir Mrkonjić, Arsen Dedić, Delimir Rešicki, Branko Čegec, Ivica Prtenjača i Ivana Bodrožić). Pjesnička čitanja neće biti rezervirana isključivo za polaznike Škole; bit će otvorena zainteresiranim Dubrovčanima i gostima Dubrovnika. Šlag na poetsku tortu bit će poetsko-glazbeni recital «San i ludilo» (posvećen Tinu Ujeviću) u izvedbi Gorana Matovića i Arsena Dedića.

Uza sve to, prigodna predavanja kulturološkoga tipa održat će Željka Čorak, Lada Čale Feldman, Ivica Prlender i Slavica Stojan. Za sudionike će biti organizirani i studijski izleti na Elafite, u Ston, Trsteno, Cavtat… Sve u svemu, ovogodišnja će Zagrebačka slavistička škola svojim sudionicima ponuditi dobro osmišljen i atraktivan portret hrvatske kulturne suvremenosti.

Više na:
Zagrebačka slavistička škola

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –