Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.12.2016.

4. Književna karika / Lit Link festival 2016 (Pula – Rijeka – Zagreb)
Održava se
09.-11.12.2016.

Književna karika ili Lit Link festival u svom četvrtom izdanju održava se od 9. do 11. prosinca 2016. na relaciji Pula-Rijeka-Zagreb. Na čitanjima koji na raznolike načine pokrivaju prostor od Sardinije do Sirije upoznat ćete desetoro talijanskih i hrvatskih autora, uz prijevode čitanja i razgovora, u klupskoj atmosferi.

Uz čitanja vrsnih talijanskih autora mlađe i srednje generacije, Festival se paralelno usmjerava i na promociju naše književne scene kod stranih urednika i stručnih gostiju koji su kao slušači njegovi jednako važni sudionici.

Među gostima su tako Miriam Capaldo, trenutno zaposlena na mjestu menadžera za strana prava izdavačke grupe Lit (nakladnici Arcana, Castelvecchi, Elliot, Orme, Ultra), a radi i kao urednica za izdavačku kuću Castelvecchi; Stefano Bisacchi, književni agent u agenciji Tempi Irregolari zainteresiran za hrvatsku književnu scenu; Elisa Copetti, prevoditeljica s hrvatskog i konzultantica u izdavačkoj kući L'Asino d'oro; Estera Miočić, rođena u Splitu, živi u Modeni, prevodi na talijanski i fukcionira kao književni agent i promotor (Libar.it); Oliviero Toscani i Chiara Spaziani, urednici u agilnoj izdavačkoj kući La Nave di Teseo čije je suosnivač (2015.) bio i Umberto Eco.

Među domaćim autorima koji će sudjelovati na Festivalu su: Ivica Prtenjača, Miroslav Mićanović, Bekim Sejranović, Marinko Koščec, Nenad Stipanić, Jurica Pavičić, Korana Serdarević, Tea Tulić, Jasna Jasna Žmak, Hrvoje Ivančić...

Posljednji dan programa održat će u zagrebačkoj Močvari, u nedjelju 11. prosinca s početkom u 19 sati, uz nekoliko sati sadržajne i opuštene literarne fešte. Gosti programa su: Paola Soriga, Francesca Borri, Adrian Bravi, Flavio Soriga, Korana Serdarević, Hrvoje Ivančić, Jasna Jasna Žmak, Chiara Spaziani, Oliviero Toscani, Elisa Copetti, Ivica Prtenjača, Miroslav Mićanović, Bekim Sejranović, Miriam Capaldo, Stefano Bisacchi.

O gostima Festivala:

Paola Soriga rođena je 1979. godine u Uti, u regiji Cagliari. Studirala je književnost u Paviji, Barceloni i Rimu, gdje danas živi i radi. Nakon debija s romanom "Dove finisce Roma" (Einaudi Stile Libero, 2012.) koji je imao brojne prijevode, sudjelovala je u pisanju antologije "Sei per la Sardegna" (Einaudi 2014, koautori: Francesco Abate, Alessandro De Roma, Marcello Fois, Salvatore Mannuzzu i Michela Murgia) čijom se prodajom pomagalo stradalnicima od poplave na Sardiniji. Njezin posljednji roman "La stagione che verrà" izašao je 2015. godine (Einaudi Stile Libero).

Francesca Borri rođena je 1980. godine i završila studij međunarodnih odnosa. Nakon prvog radnog iskustva na Balkanu, radila je na Bliskom Istoku, posebice u Izraelu i u Palestini, kao stručnjakinja za ljudska prava. U veljači 2012. odlučila je ispričati priču o ratu u Siriji kao freelance reporterka, krećući se daleko od sigurnih područja. Njezini su članci prevedeni na jedanaest jezika. U Italiji piše za novine Il Fatto Quotidiano. Autorica je triju dokumentarno-reportažnih knjiga. Njezinu knjigu "Syrian Dust" – iz koje će čitati odlomke na jeziku originalu – objavio je njujorški izdavač Seven Stories Press.

Adrián N. Bravi rođen je u Buenos Airesu 1963., trenutno živi u Recanatiju, Italija. Na talijanskom počinje objavljivati 2004. godine: debitirao je romanom "Restituiscimi il cappotto" (Fernandel, 2004.), nakon kojeg je za Nottetempo izdao romane "La pelusa" (2007.), "Sud" 1982 (2008.), "Il riporto" (2011.), te "L’albero e la vacca" (suizdanje Nottetempo/Feltrinelli 2013.) s kojim osvaja Premio Bergamo. Knjige su mu prevedene na francuski, engleski i španjolski. Uz projicirani prijevod, čitat će iz romana "Il riporto".

Flavio Soriga rođen je u Uti 1975. godine. Živi u Rimu. Umjetnički je direktor književnog festivala “Sulla terra leggeri” koji se odražava na Sardiniji. U izdanju Bompianija objavio je romane "Neropioggia" (nagrada Grazia Deledda), "Sardinia Blues" - koji je preveden na hrvatski i s kojim je osvojio nagradu Mondiello - te "L'amore a Londra e in altri luoghi" (nagrada Piero Chiara), "Il cuore dei briganti" i "Metropolis" iz kojeg će čitati.

Program Festivala:
 

Organizator Književne karike / Lit Link festivala: Hrvatsko društvo pisaca. Dio programa fokusiran na mlađe autore ostvaren je u suradnji s programom Književnost u Močvari.

Festival su financijski podržali: Ministarstvo kulture RH: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport – Grad Zagreb: Talijanski institut za kulturu, Zagreb.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –