Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: Promocija - Interliber • 03.11.2022.

44. međunarodni sajam knjige Interliber – 4 paviljona za 296 izlagača iz 15 zemalja
Održava se
08.-13.11.2022.

INTERLIBER, 44. međunarodni sajam knjige održat će se u svom tradicionalnom terminu od 8. do 13. studenog 2022. godine na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja pisane riječi. 

Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj a da se događa na jednom mjestu na kojem se slavi knjiga, gdje se susreću sve generacije čitatelja i gdje redovno svjedočimo stvaranju ljubavi prema knjizi.

Nakladnici će na Zagrebačkom velesajmu predstaviti izuzetno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja, dokazujući da hrvatsko nakladništvo zna i pronalazi put do ljubitelja knjige.

Paviljone 5, 6, 7 i 7a ispunit će 296 izlagača iz 15 zemalja na više od 13.000 m2 (Austrija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Hrvatska, Irska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska te Velika Britanija i Sjeverna Irska).

Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Tomislava Tomaševića.

UKRAJINA U FOKUSU

O ozbiljnim književnim temama raspravljat će se u PREMIUM PROGRAMU Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK koji će ugostiti pisce, a uređuju ga eminentni urednici hrvatske književne scene.

Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK i Edicija Božičević uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu Interlibera organiziraju i program „UKRAJINA U FOKUSU“.

Ovim programom namjera je potaknuti mobilnost autora, urednika, znanstvenika i prevoditelja (ključnih kulturnih djelatnika u sektoru knjige) kao preduvjeta za razvoj suradnje u području kulture, konkretno književnosti i to kroz predavanja, promocije, diskusije. Na taj način zemlja mala kao Hrvatska može ponuditi zemlji velikoj kao Ukrajina suradnju, otvaranje i potporu u vrijeme rata u kojem su pitanje jezika i identiteta ključna. 

Ove aktivnosti izravno potiču razmjenu znanja, razvoj interkulturnog dijaloga i očuvanje kulturne raznolikosti kao i na umrežavanje kako autora, prevoditelja tako i drugih djelatnika u kulturi, obrazovanju, znanosti. Program koji će se odvijati u sklopu Interlibera doprinosi upoznavanju hrvatske javnosti s ukrajinskom kulturom, književnošću, jezikom.

PROGRAM DOGAĐANJA

Od bogatog programa koji će se odvijati na dvije pozornice u paviljonu 6  i paviljonu 7 izdvaja se program „Srbija u fokusu“ koji uključuje promocije djela suvremenih srpskih autora i autorica kao i panel diskusiju "Budućnost izdavaštva i knjižarstva na ovim prostorima u postpandemijskim i hladnoratovskim vremenima" u kojoj će sudjelovati Bojan Stojanović (HELIKS), Zoran Hamović (CLIO), Gojko Božović (Arhipelag), Dejan Papić (LAGUNA), Slavko Kozina (Naša djeca), Zvonimir Čimić (Znanje).

Organizatori izdvajaju i radionice graffita: Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam, radionice Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske, High Five kviz za osnovne škole te tradicionalnu dodjelu nagrade „Kočićevo pero“. 

O detaljima programa na Interliberu još ćemo vas izvještavati, a program događanja provjerite ovdje!

DARIJO SRNA NA INTERLIBERU

Zašto te zovu Srna Srna Darijo, Vlaović Milana

Sjećate li se velikih gužvi iz 2019. kada je Luka Modrić na Interliberu potpisivao svoju autobiografiju "Moja igra"? Još je malo vremena preostalo do početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, a u petak 11. studenog u 18 sati na štandu V.B.Z.-a svoju knjigu „Zašto te zovu Srna“ potpisivat će poznati nogometaš Darijo Srna, bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije.

Po osobnom priznanju, Darijo Srna cijeloga se života samo želio dopasti ljudima. I u tome je bio – i ostao! – veoma uspješan. U Hrvatskoj i Ukrajini danas uživa u statusu nogometnog besmrtnika, iako njegovo hrvatstvo i ukrajinstvo nije pitanje krvi i nasljeđa, nego slobodnog izbora zbog kojeg je oduvijek plaćao visoku cijenu. 

„Zašto te zovu Srna“ priča je o jednom životu zbijenom između dva rata, o ranjivom dječaku koji je to ostao i u zrelim godinama, kojemu se povijest uporno vraća i od koje stalno pokušava pobjeći, storija koja obilato i s lakoćom nadmašuje sve naoko slične ispovijedi slavnih sportaša. Darijo Srna ispričao ju je uz pomoć Milane Vlaović. Znate ono kad se dvoje velikih igrača razumiju isprve i bez puno kompliciranja? E takav je to tandem fantazista iz veznog reda koji spaja nogomet i književnost.

NOVI KONCEPT UGOSTITELJSKOG PROGRAMA

Za ovogodišnji Interliber uključili su se vrhunski hrvatski restorani, nositelji brojnih priznanja na najatraktivnijim food i burger festivalima. Na čak 6 lokacija ukupne površine 1000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora, posjetitelji će u atraktivnim food truckovima moći kušati street food delicije i slastice, te „pedeset nijansi pive“ po popularnim sajamskim cijenama!

OPĆE INFORMACIJE

OTVORENJE SAJMA

Sajam će svečano otvoriti gospodin Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, u utorak 8. studenog u 10 sati u paviljonu 7.

RADNO VRIJEME 

utorak, srijeda, četvrtak, nedjelja 10.00 do 20.00 sati
petak i subota 10.00 do 21.00 sat

Parking za sve posjetitelje Interlibera oko Zagrebačkog velesajma je besplatan.

PRESS CENTAR

Nalazi se u paviljonu 5  i na usluzi je novinarima svakoga dana trajanja sajma. Telefon: 01/6503-524, mail: zv.press@zv.hr

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –