Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.11.2018.

70 IEF: Promocija zbornika 'Predaja : Temelji žanra'
Održava se
21.11.2018. u 13h

Promociju zbornika "Predaja: temelji žanra" (uredile: Ljiljana Marks i Evelina Rudan) održat će se u srijedu 21. studenoga u 13 sati u Knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu (Šubićeva 42).

Knjigu će predstaviti: Ana Perinić Lewis, Andrea Zlatar te urednice: Ljiljana Marks i Evelina Rudan.
 
Knjiga "Predaja: Temelji žanra" zbornik je kanonskih tekstova autora kao što su: Propp, Ranke, von Sydow, Čistov, Bausinger, Lüthi, Honko, Dégh, Röhrich, Bošković Stulli, Zečević, Biti, koji su iznimno utjecali upravo na istraživanja predaja i poimanja književnosti, usmenosti te kulture u najširem smislu nikad nisu prevedeni na hrvatski i često se prizivaju i navode iz sekundarnih, pa i tercijarnih izvora. U zadnjem desetljeću zaredale su knjige ("lijepe književnosti", ali i publicistički tekstovi), književne manifestacije te kulturno-turistički projekti koji na različite načine tematiziraju, koriste, preoblikuju, intertekstualno i intermedijalno računaju upravo s tekstovima predaja. Kao sekundarna posljedica javlja se i neophodna potreba za opisom, analizom, tumačenjem tih fenomena koji su u zajedništvu s primarnim upotrebama vitalan segment kulture. Međutim, u tom prostoru interpretativnih zahvata često se osjeća nedostatak temeljne literature, što ovaj zbornik pokušava promijeniti.

Predstavljanje se održava povodom obilježavanja 70. godišnjice Instituta za etnologiju i folkloristiku. Program obilježavanja održava se od 20.–23. studenoga 2018.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –