Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.06.2021.

Razgovor o zborniku 'Devedesete. Kratki rezovi'
Održava se
02.06.2021. u 20h

Razgovor o zborniku „Devedesete. Kratki rezovi“ (Institut za etnologiju i folkloristiku i Jesenski & Turk, 2020.), koji su uredili Orlanda Obad i Petar Bagarić, održat će se u parku ispred zagrebačke Bookse, 2. lipnja s početkom u 20 sati. 

O njegovu znanstvenom doprinosu, primjeni i generacijskoj perspektivi razgovarat će Iva Grubiša, asistentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Tomislav Ćališ, učitelj povijesti u O.Š. Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, Ozren Žunec, umirovljeni profesor i bivši predstojnik Katedre za vojnu sociologiju Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te urednici zbornika – Orlanda Obad i Petar Bagarić, znanstveni suradnici na Institutu za etnologiju i folkloristiku.

Razgovor će moderirati Agata Juniku, docentica na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Zbornik „Devedesete. Kratki rezovi“ okuplja deset tekstova iz različitih društvenohumanističkih disciplina – od etnologije i kulturne antropologije do ekonomije. Temeljna je namjera zbornika pružanje kritičkih uvida u dekadu u kojoj je započet niz razvojnih putanja koje su i danas dio hrvatske svakodnevice. 

Razgovor će se osvrnuti na recepciju i doprinos okupljenih radova u kontekstu znanstvene produkcije o devedesetima te na mogućnosti primjene zbornika u nastavi. Zasebna tema razgovora bit će generacijska percepcija ove knjige koja je i sama, kako navodi jedna od recenzija, generacijski obojena. O zborniku će biti riječi iz triju perspektiva – od punokrvnih aktera dekade, preko onih kojima su devedesete bile formativno životno razdoblje, do mladih koji su u tom desetljeću rođeni.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –