Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 09.06.2015.

8. Riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak
Održava se
11.-21.06.2015.


RIJEKA   >>   11. – 21. LIPNJA 2015.


Riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak zamišljen je kao kulturna manifestacija koja u prvom redu promiče knjige i čitanje, ali i potiče nove kulturne inicijative, povezuje različite književne scene te omogućava neposredan uvid u izdavačke programe, kako u Hrvatskoj tako i u zemljama regije.

Festival svake godine, tijekom deset dana trajanja, riječkoj publici predstavi tridesetak najpoznatijih hrvatskih autora, urednika, kritičara, prevoditelja, a glavna intencija tog 'domaćeg' dijela programa je da se riječkoj publici predstavi šestomjesečna hrvatska književna produkcija, dakle, sve ono vrijedno što je u Hrvatskoj objavljeno u prvoj polovici godine.

Riječanima će tako na ovogodišnjem Vrisku svoje nove knjige predstaviti Slavenka Drakulić, Ante Tomić, Edo Popović, Sven Popović, Alida Bremer, Ivica Ivanišević, Korana Serdarević, Ivica Đikić, Suzana Matić...


U protekle dvije godine Festival se uspio afirmirati i kao ozbiljan regionalni "izlog“ književnosti i autora, mjesto uspostavljanja novih i obnavljanja pokidanih kulturnih veza. U 'regionalnom programu' u te je dvije godine nastupilo dvadesetak ključnih autora iz zemalja regije, kako Balkana tako i jadranskog bazena (Rumunjske, Bugarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Italije, Srbije, Slovenije, BiH i Mađarske), a održan je i niz okruglih stolova o tim regionalnim vezama i problemima tranzicije u književnosti i politici.

Nastavljajući taj projekt ove godine će se u programu Balkan Express predstaviti jedan od najvažnijih suvremenih bosanskohercegovačkih pisaca Goran Samardžić, mlada makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, čije se knjige ubrzano prevode i u regiji i šire, te autor nekoliko mega bestselera s beogradskog asfalta, srpski pisac Marko Vidojković.

U proteklih sedam godina, Riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak etablirao se kao važna riječka i hrvatska književna manifestacija, koja iz godine u godinu bilježi sve veću posjećenost i odjek među čitateljskom i stručnom publikom.

Za ovogodišnji Vrisak organizator je pripremio i jednu novu programsku cjelinu, koja će riječkoj publici omogućiti uvid i u suvremeni europski književni kontekst. Uz potporu Kreativne Europe, upravo je Vrisak zamišljen kao mjesto gdje će se promovirati autori iz programa Europom u 30 knjiga, velikog trogodišnjeg projekta tijekom kojeg će se na hrvatskom jeziku objaviti najbolji suvremeni autori iz 30 europskih zemalja, a čiji je moto – Čitam, Putujem, Pripadam.

Tako će pred Riječanima nastupiti Johanna Holmström, finska književnica koja piše na švedskom, a kritičari je nazivaju nasljednicom kultne finsko-švedske autorice Tove Jansson i zajedno s prevoditeljicom Željkom Černok predstaviti svoj novi roman "Anđeli s asfalta". Răzvan Rădulescu, jedan od najpoznatijih suvremenih rumunjskih pisaca i scenarista, po čijim su scenarijima nastali neki od najvažnijih filmova rumunjskog filmskog vala poput "Smrt gospodina Lazarescua"; "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana" te pobjednik Berlinalea 2013. "Pozicija djeteta"; Emil Andreev, bugarski pisac, u društvu prevoditeljice Ane Vasung promovirat će svoj roman "Staklena rijeka", za koji je dobio ne samo najveću bugarsku nagradu za roman nego i važne međunarodne nagrade, a slovenski pisac Aleš Čar predstavit će svoj najnoviji roman "O podnošljivosti", koji je već dobio sjajne kritike u Hrvatskoj.


Uz te autore, u 'europskom' programu će pod motom Prevoditelji predstavljaju svoje pisce Bekim Sejranović predstaviti novi naslov Frode Gryttena, norveškog pisca s europskom karijerom; novi roman kultnog talijanskog autora Alessandra Baricca predstavit će Snježana Husić, a Ivana Vidović Bolt poljskog klasika Tadeusza Borowskog. To će također biti prilika i da se upoznamo s problemima prevođenja suvremene literature i s tajnama iz prevodilačkih radionica naših istaknutih prevoditelja.


Nikad ne zaboravljajući da se Festival održava u Rijeci, u programu se uvijek posebna pozornost posvećuje promociji riječkih pisaca te na taj način potiče riječka književna scena. Tako će ove godine na Vrisku biti predstavljene knjige i projekti riječkih autora Zorana Žmirića, Željke Horvat Čeč, Vlade Simcicha Vave, Ane Kandare Šoljaga... a bit će organiziran i okrugli stol o riječkim književnicima koji su istovremeno i glazbenici, pa ćemo čuti i kako pišu i kako sviraju riječki pisci. Slušat će se i riječke pjesnike koji će nastupiti u programu Nemoj stat (u kojem će svatko moći čitati, ali ne više od jedne pjesme), upoznati se s djelovanjem riječke radionice kreativnog pisanja, te družiti s Riječanima na koncertima poslije čitanja.
 

U proteklih sedam godina, Riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak etablirao se kao važna riječka i hrvatska književna manifestacija, koja iz godine u godinu bilježi sve veću posjećenost i odjek među čitateljskom i stručnom publikom. Organizatori žele grad koji se kandidira za europsku prijestolnicu kulture u tih deset dana pretvoriti u veliki čitalački klub, da se ta čitalačka atmosfera osjeća i na gradskim ulicama i u kafićima, a ne samo u knjižnicama i knjižarama.

Stoga se festivalski programi održavaju na brojnim gradskim punktovima poput Book caffea „Dnevni boravak“, V.B.Z.-ove riječke knjižare, antikvarijata Ex Libris, broda Arca Fiumana, trajekta/kluba Marina, Narodne čitaonice, Dječjeg odjela Gradske knjižnice, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i brojnih drugih.

Pridružite im se na nekom od tih mjesta. Ili još bolje – na svima! Čitajte, putujte i pripadajte! Uživajte u književnosti!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –