Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vrisak - riječki sajam knjiga i festival autora ×

Vijest • 10.09.2023.

Nebojša Lujanović dobitnik V.B.Z.-ove nagrade za neobjavljeni roman 2023.

Dobitnik ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman je Nebojša Lujanović za rukopis romana 'Tvornica Hrvata'. O pobjedniku već 19. po redu V.B.Z.-ove nagrade odlučivao je žiri u sastavu Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Mile Stojić i Drago Glamuzina.
Najava • 10.09.2023.

16. Vrisak – festival autora i sajam knjiga u Rijeci

16. Vrisak predstavlja najznačajniju domaću i regionalnu književnost, a publika će imati priliku saznati nešto više o književnom radu i novim knjigama Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Stipe Božića, Tvrtka Jakovine, Velibora Čolića, Marine Šur Puhlovski, Andrea Blatnika, Zorana Ferića, švedske autorice Ninne Holmqvist i finske autorice Emmi Itäranta.
Razgovor • 28.04.2023.

Benjamin Legrand: Problemi s kojima se svijet danas suočava najavljeni su prije barem dvadeset godina

Iako napisan prije četrdeset godina, strip se zbog tematiziranja prenapučenosti, održivosti, religijskog i svakog drugog fanatizma kao i ekoloških pitanja i danas čita kao djelo aktualnosti, a suvremenosti pridonosi i činjenica da vojska vagonsku elitu od putnika iz stražnjeg dijela vlaka čuva zbog straha od „nepoznate virusne bolesti pluća!“
Razgovor • 10.11.2022.

Moa Romanova : Švedska je trenutno kao Njemačka tridesetih

Naš vrlo dobro ustrojen sustav se urušava, zdravstvena je zaštita nacionalni vic. Liste čekanja na preglede su ogromne, pomoć nikako da stigne što je osobito izraženo na području ginekologije i porodništva. U mojem rodnom gradu na sjeveru Švedske su, kako bi rasteretili zdravstveni sustav, omogućili trudnicama da pohađaju tečaj za prirodni porod kod kuće ili u kadi.
Vijest • 21.09.2022.

Zatvoren rekordno posjećen 15. Vrisak, riječki književni festival

Riječki festival autora i sajam knjiga Vrisak na svoju petnaestu godišnjicu preselio se u art-kvart 'Benčić', novo kulturno središte Rijeke, te je u dvorištu kvarta, Dječjoj kući, art-kinu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti od 11. do 18. rujna domaćoj publici predstavio više od četrdeset književnih, filmskih i glazbenih programa.
Najava • 02.09.2022.

Uskoro počinje 15. Vrisak – Književnost, glazba i film

15. Vrisak, riječki sajam knjiga i festival autora održava u Rijeci od 11. do 18. rujna a sajamski dio programa od 2. do 29. rujna u V.B.Z.-ovim knjižarama u Rijeci te na književnim punktovima. Bogati festivalski dio 15. Vriska s više od 40 programa započinje u nedjelju, 11. rujna u 19 sati u art-kvartu Benčić dodjelom V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman.
Razgovor • 08.12.2021.

Dubravko Ivaniš Ripper : Bez dokolice nema zajebancije

Ne samo da je neophodno da se iz čiste zajebancije baviš pjesmom, nego se uz malo sreće i ona iz čiste zajebancije bavi tobom. Sve kreće iz zajebancije. Nešto si okrenuo naglavačke, nevješto napravio salto, pao na guzicu, razbio si pičku. Ta činjenica da si u centrifugi neprekidne zajebancije, to je naporno i katkad teško prihvatiti. Jer zajebancija često nije zabavna.